sebesp | 2014.07.20
Megjelent az idei Stirling Díj rövidlistája, rajta sztárépítészek sorakoznak – és a találgatások máris megkezdődtek, ki lehet idén a nyerő, sőt a legnagyobb bukmékereknél akár fogadni is lehet a győztesre.

Angliában hagyomány, hogy bármire lehet fogadást kötni, így nem meglepő, ha egy építészeti díj várományosai is ott vannak a fogadóirodák listáján. Lássuk a jelölteket a zsűri értékelésével és az egyik legismertebb bukméker induló fogadási arányaival:

London Aquatics Centre – Zaha Hadid Architects
Ez a világszínvonalú épület a 2012-es Olimpia kelléke volt. A mozgásban lévő víz folyékony geometriájára épített hullámzó tetőforma a földből kiindulva két medenceteret határoz meg. A szép, nagyvonalú tér egyben érzékeny is. A tiszta és erőteljes forma makulátlan koncepció, a londoniak kedvenc célpontja lesz generációkon keresztül.
5/2

Birmingham Könyvtár – Mecanoo
A ragyogó ötvösmunkával díszítet, egymásra rakott dobozok által eredményezett jelkép a városközpont hangsúlyos és átalakulást ösztönző kiegészítése. Formális és informális tereinek sora olvasásra, pihenésre, játékra és eseményeken való részvételre ösztönöznek, felrázva ezzel a hagyományos könyvtárakról alkotott képünket, és megmutatta hogy a könyvtár egy olyan hely is lehet ahol olvasók és családok egy egész napot eltölthetnek tanulással és élményekkel gazdagodva.
5/1
Korábbi cikkünk az épületről

LSE – Saw Swee Hock Diák Központ – O’Donnell + Tuomey Architects
Ez egy tárgyalkotási játék arról, hogy hogyan alkossunk meglepő és ütős épületet egy nehéz városi helyszínen. Miközben a téglafal spirálisan emelkedik fölfelé, csavarodva, bevágásokkal és törésekkel megnyitva enged fényt a terekbe. Az egyes szintek összetett alakja ellenére minden helyiség természetesnek és a funkció számára megfelelőnek hat. Az épület a kézművesség magas szintjét mutatja be.
4/1
Korábbi cikkünk az épületről

Manchester School of Art – Feilden Clegg Bradley Studios
Az 1960-as években épült torony és a nyitott stúdióterekkel és műhelyekkel rendelkező új épületszárny kiemelkedő tudással és innovációval lett megvalósítva. A tökéletes tervezés jövőbe tekintő programmal párosult arra ösztönözve az oktatókat és a diákokat, hogy döntsék le a képzések hagyományos határait, és dolgozzanak az egyes szakágak között. Ez egy olyan épület, ahol a tervezés felfedezése és a kreativitás virágozni fog.
9/1

London Bridge Tower (The Shard) – Renzo Piano Building Workshop
111 ezer négyzetméter kiadható terület épült egy parányi földdarabon, London egyik fő közlekedési átszállóhelyének közvetlen közelében. Egy ilyen feszes helyszínen ilyen nagyszerű szépséget létrehozni ritkán sikerül. Hat különböző funkció kapott helyet az épület szintjein, mint klinika, irodák, éttermek, hotel, lakások és nyilvános kilátó, melyek együttese függőleges falut alkot. Az épület egész Londonban jelen van, melynek jelentősege mérhetetlen.
2/1
Korábbi cikkünk az épületről

Everyman Színház, Liverpool – Haworth Tompkins
Kilenc nehéz év után Liverpool végre egy vadonatúj színházépületet kapott, kiváló minőségben. Az anyagok kiválasztása és használata egy kivételesen taktilis épületet eredményezett. Ez egy olyan épület, mely elegánsan fog korosodni, a mindennapi használat eredményezte patina által gazdagodva. Bizalmat és csodálatot fog ébreszteni hűséges közönségében és azokban, akik először látják.
6/1

Mint a fogadási arányokból látszik, egyelőre a Renzo Piano alkotta Shard a kedvenc a bukiknál, de október végéig még változhat a rangsor, és persze kérdés, hogy mennyire befolyásolja mindez a bírálóbizottság tagjait.

Forrás: www.architectsjournal.co.uk

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások