A dégi kastély műemléki kertjének rekonstrukciója épített környezet.

Lezárult a dégi Festetics-kastély kertrekonstrukciójának első üteme

Az I. ütem terveit a Tér-Team Kft. készítette Szabó Gábor tájépítész és Rédly László építőmérnök vezetésével.


Java | 2014. augusztus 21.
     
2012 őszén zöld utat kapott a dégi Festetics–kastély Parktavának helyreállítása. A 250 millió forint értékű projekt keretén belül a Közép-Európában egyedülálló, másfél kilométer hosszú tó leglátványosabb része, a kastéllyal szemközti tószakasz is megújult.

A történeti kert rövid története:

A Fejér megyei Dégen található Magyarország egyik legszebb klasszicista kastélya, amelyet hazánk legnagyobb angolparkja ölel körül. A kastélyhoz sok legenda fűződik, többek között a magyarországi szabadkőművesség titkos központjaként emlegetik. Bár nem maradtak fenn írásos bizonyítékok rejtélyes gyűlésekről, de az tény, hogy több mint egy évszázadon át a kastély falai között őrizték a hazai szabadkőművesek titkos levéltárát, s az építtető, Festetics Antal maga is szabadkőműves volt.
A dégi Festetics-kastély parkja Közép-Európa egyik legnagyobb angolkertje. Az eredetileg csaknem 300 hektáros parkot három patak találkozásánál hozták létre 1813 és 1820 között Festetics Antal megbízásából. A park tervezője nem ismert, de a kastély alkotójának, Pollack Mihálynak a neve is felmerülhet, aki feltehetően kerttervezéssel is foglalkozott. Az építéskor a faluba vezető országutat kiegyenesítették, így a kastély bejárata már 14 kilométer távolságról is látszott.

A rekonstrukció I. szakasza:

„A dégi Festetics-kastély történeti kertjének rekonstrukciója, I. ütem: A Parktó helyreállítása” elnevezésű projekt, vagyis az óriási kastélypark három ütemből álló revitalizálásának első szakasza zárult le idén nyáron. A rekonstrukció egyik fő célja a vízrendszer ökológiai fenntarthatóságának és az árvízvédelemnek a biztosítása. A munkálatok során összességében 40.000 köbméter iszaptól szabadították meg a tómedret, új élőhelyként is szolgáló előülepítő medret alakítottak ki, és az eddigi árvízveszélyt is jelentősen csökkentették az egyik árapasztó csatorna rekonstrukciója révén. A projekt kapcsán a tó és a kastély közötti kertfelületek is megújultak és megszabadultak az oda nem illeszkedő betonmedencéktől is. A romantikus hangulatú Hollandi–házzal együtt a középső sziget partszakaszait megerősítették és vízbeeresztő műtárgyakat is létesítettek, megújult nemcsak a fa szerkezetű gyalogoshíd, de a tóparti sétautak is. Ma a korábbról átmentett egykori vízinövények, fák és cserjék szépítik ismét a környezetet. A Parktó történetéről és értékeiről filmet készítettek, amelyet a kastélyban látható kiállításon lehet megtekinteni.

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a Környezetenergetikai Operatív Program pályázata keretében bruttó 249 089 237 Ft értékű, 100%-ban támogatott vissza nem térítendő forrást nyert el 2012-ben. A Nemzeti Gondnokság konzorciumi partnere a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. A helyszíni munkák 2012 kora őszén kezdődtek, két éves átfutással.
A Forster Központ szervezésében a teljes tórendszer rekonstrukciója három ütemben valósul meg, 785 millió forint összértékben. A második és a harmadik ütem 2014 őszén indul, a kivitelezés 2015 őszéig tart. A megvalósult, valamint a tervezett munkák (a Szerpentin-tó és a kapcsolódó parki terület, majd a sírdomb körüli parkterület és a déli árapasztó csatorna helyreállítása) a legnagyobb volumenű kerthelyreállítást jelentik hazánkban a második világháború óta.

A Műemlékek Nemzeti Gondnokságához tartozó kastély- és történeti kertek közül hasonló pályázati forrásból újult meg az edelényi kastélysziget, a fertődi Esterházy-kastély Rózsakertje, valamint a dobai Erdődy- és a füzérradványi Károlyi-kastély parkja is.

Forrás:
www.nemzetimuemlek.hu
www.mno.hu
www.forsterkozpont.hu

A szerző legújabb cikkei:
Átlátszó templomfalak, állandóan változó fényjáték
Árapályerőmű sorozatgyártása indul
60 méter hosszú víz alatti üvegfalú alagút építéséről döntöttek a horvátok
Világszínvonalú versenyuszoda épül Zalaegerszegen
Nagyszabású egyetemi fejlesztés indul Debrecenben
Elérte legmagasabb pontját a Corvin Technology Park irodaház
Norvégia víz alatti autóutak építését teszteli
Lettország kulturális központjának óriásberuházását nyerte el a KÉSZ Csoport
Felülvizsgálják és újratervezik a debreceni intermodális csomópont beruházását
Hamarosan újra régi fényében ragyoghat a Pénzügyminisztérium a várban
Öt év múlva ilyen lehet Ferihegy
Liuzhou "erdőváros" épül Kínában a Stefano Boeri Architetti tervei alapján
Az autonóm építészet díjnyertes prototípusa a Monte Rosa menedékházKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 26 (16 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások