épületek tervek

A zöld építészet Szent Grálja

Masdar Headquarters


Haja Andrea | 2014.09.01
Az Adrian Smith + Gordon Gill Architecture által tervezett Abu Dhabi (Egyesül Arab Emírségek) városa mellett épülő Masdar Headquarters lesz a világ első energiapozitív épülete: közel 103%-os hatásfoka azt jelenti, hogy több energiát termel, mint amennyit fogyaszt.

A zöld építészet Szent Gráljaként is emlegetett épület tervezői az épületinformáció-modellezés (BIM) segítségével már a projekt indulásától képesek voltak integrálni az építészeti tervet, a szerkezettervet és az épületrendszereket, és ez növelte a 21. századi fenntartható tervezési rendszerek és stratégiák hatékonyságát és kivitelezhetőségét.

A projektben résztvevő tervezőcsapat a tervezés korai szakaszaiban a modell használatával tanulmányozta az épület tájolását, a napfény kihasználását és egyéb tényezőit, hogy az épület formáját az energiafelhasználás csökkentése érdekében optimalizálják. Többek között egy fényelektromossági vizsgálatot is készítettek a panelelrendezések tökéletesítésére. A széláramlás vizsgálatánál arra az eredményre jutottak, hogy az optimális áramlás úgy érhető el, ha átlós nyílásokat terveznek a kúpok alapjaihoz.

A Masdar Headquarters az elkészülte után 70 százalékkal kevesebb vizet használ majd, mint a hasonló épületek. Ezen kívül számos környezetbarát megoldást vonultat fel: egy 7 hektár kiterjedésű tetőkupolát, amely a világ egyik legnagyobb napkollektoros panelsora, valamint egy 11 kúpból álló rendszert, amely a természetes szellőzést és hűtést segíti majd.

Forrás: autodeskforum.hu
Képek: az Adrian Smith + Gordon Gill Architecture tulajdona

(x)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások