sebesp | 2014.09.05
Átadták az 1989-es rendszerváltás óta épült első nagy színházat Csehországban.

A nyugat-csehországi Plzenben álló Új Színház 880 millió koronából (9,9 milliárd forint) épült fel az Európa 2015-ös kulturális fővárosa projekt keretében. A színház kedd esti nyitógáláján Bedrich Smetana Az eladott menyasszony című operáját láthatta a közönség Jana Kalisova rendezésében.

Az ország legmodernebb színházi épülete két összefüggő részből áll: magából a színházból és egy adminisztrációs épületből. A színház egy 461 helyes nagyteremnek és egy 150 fő befogadására alkalmas stúdiónak ad otthont. Mindkét helyszínt a legkorszerűbb, a szigorú technikai paramétereknek megfelelő eszközökkel szerelték fel.

Az épület hatalmas, függönyt idéző betonhomlokzatát negyven darab szabálytalan alakú buborék tarkítja, amelyek közül három bejáratként szolgál. A színház rekordszámú, 26 premierrel készül az évadra.

Az intézmény környéke is átesett némi változáson: a két épület közötti gyalogos övezetben egy 3 méter magas és majdnem 4,5 méter hosszú, 16 tonnás betonkavics vagy tojás kapott helyett. A színház bejárata előtti aprócska téren kávézót és könyvesboltot alakítottak ki.

Forrás: http://www.hirado.hu/2014/09/03/megnyitotta-kapuit-az-elso-1989-ota-epult-szinhaz-csehorszagban/

A színház terveit a HELIKA építésziroda készítette.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások