sebesp | 2014.09.14
Átadták London legmagasabb irodaházát, éppen az ikonikus Lloyds székházzal szemben. Mindkét épületet Richard Rogers nevével fémjelzett iroda jegyzi, a stílusjegyek mégsem köszönnek mindenhol vissza. Rogers kontra Rogers? Felfedjük a titkot!

A City legmagasabb épülete 224 méterével jócskán alulmarad a tavaly befejezett Shard-hoz képest, ennek ellenére egy leg-et még magáénak tudhat, ugyanis jelenleg a legmagasabb tisztán iroda funkcióval működő toronyház a brit fővárosban. Előkelő szomszédságba került, hiszen egyik szomszédja a Norman Foster féle „Uborka”, szemköz vele pedig a – kora ellenére – még mindig jövőt idézőnek ható Richard Rogers tervezte Lloyds (http://tervlap.hu/cikk/show/id/2998) emelkedik.

A hivatalosan Leadenhall Building-nek nevezett, de a Szent Paul katedrálisra való rálátásnak utat engedő karakteres tömege után „Sajtreszelő”-ként emlegetett felhőkarcolót a közbeszéd gyakran a sztárépítészhez köti. Talán nem is véletlenül, hiszen már az épület alatti térről a Lloyds-ban megismert forgó sárga fogaskerekeit bemutató mozgólépcsők visznek fel, acél pillérek és gerendák uralják a látványt és építészeti elemmé emelt szellőzőfejek emelik a bejárat eleganciáját.

A számos hasonlóság ellenére, a karakteres „kifordított” effektus itt mégis elmaradt, és a toronyház tömege is lényegesen egyszerűbb az idén nyolcvanegyedik születésnapját ünneplő mester korábbi munkáinál. Vajon Rogers keresi a higgadtabb megoldásokat? A rejtély máshol keresendő, ugyanis korábbi, Richard Rogers Partnership nevű cégét 2007-ben átalakította, és azóta Graham Stirkkel és Ivan Harbourral társulva dolgozik a Rogers Stirk Harbour + Partners keretei között. A „Sajtreszelő” tervei Graham Stirk irányítása alatt készültek, így azután nem véletlen, hogy az iroda által képviselt építészeti megközelítés megtartása mellett eltérő jegyeket is felfedezünk.

Video:


Fotók: ©SP

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások