épületek cikk Autodesk Lundberg Design San Francisco

Az Autodesk új "játszótere"

Az Autodesk közelmúltban megnyílt alkotóműhelye a San Francisco-i Pier 9 kikötőben


Haja Andrea | 2014.10.03
Az Autodesk nemrég nyitotta meg műhelyét a San Francisco-i Pier 9 kikötőben, amely „alkotóhelyként”, valamint kutatási és fejlesztési létesítményként fog működni, továbbá az Autodesk-szoftverek bemutatótereként szolgál majd. A dinamikus környezetet a Lundberg Design alakította ki, szem előtt tartva a gyakorlatias kísérletezést.

Az Autodesk előremutató gondolkodásmódja és kockázatvállalási képessége váratlan eredményt hozott a helyszín kiválasztásakor: a San Francisco-i öbölre tekintő történelmi Embarcadero területét. A kikötő épülete eredetileg tranzitraktárnak épült 1938-ban, és számos funkciót töltött be, míg végül az Autodesk átalakította saját stúdiója és irodái számára.

Az épület egyszerű anyaghasználatával újrafogalmazza a kikötő szerkezetének történetét, és izgalmas összhangba hozza a régit és az újat. Az eredeti épület méretei által keltett drámai érzetet több dupla magasságú terület és egy megemelt kifutó beépítésével őrizték meg.

A termelékenységet, önkifejezést és kommunikációt nagyban elősegítő terület alkotásra és együttműködésre ösztönzi az alkalmazottakat és a művészeket. A terület kihasználhatóságával az épület a legtehetségesebb és legnagyobb tudással rendelkező alkotókat vonzza magához, és új ötletek megosztására ösztönzi őket, a tudás legfelső szintjére emelve ezáltal az Autodesk vállalatot.

San Francisco tökéletes helyszín az ilyen típusú kutatásokhoz, és az új műhely megnyitásával Ed Lee polgármester szimbolikusan is átvágta a szalagot. „Városunk büszke arra, hogy az innováció fővárosa lehet, ezért saját technológiai iparunk számára hatalmas értéket jelent az Autodesk és számos innovációjának jelenléte” – mondta Edwin M. Lee, San Francisco polgármestere. „Itt most éppen új történelem íródik.”

Ez az új történelem a központi épület részleteiben is tetten érhető: a szoftverek fejlesztésére létrehozott modern műhelyekben, valamint az olyan kutatási egységekben, mint az Instructables csoport, amely a tudás kreatív terjesztésének módjait tanulmányozza. A 123D csapat helyiekkel fogott össze a kreatív projektek megvalósításához, többek között egy csapat 15 évessel, akik elektronikus gokartokat állítanak össze az Autodesk berendezései és szoftverei segítségével. Az emberi tényező az Advanced Research Group munkájában szó szerint testet ölt: ez a csoport a szintetikus biológia és a nanotechnológia lehetőségeit tanulmányozza, többek közt a valódi emberi szövetek 3D nyomtatókkal történő előállításának képességét.

Az épületet szigorú környezettudatos épülettervezési szabványoknak megfelelően tervezték meg, így a világítás és az épületgépészet is eleget tesz a LEED minden vonatkozó követelményének. A magasan fekvő telek az öbölre tekint, és a tetőkre szerelt napelemekből nyeri majd energiaszükséglete 75%-át.

Ennek megfelelően az Autodesk termékei kulcsszerepet játszottak a terület tervezése és kivitelezése során, ideértve az Autodesk Revit Architecture, Revit Structure, AutoCAD Architecture, AutoCAD MEP, 3ds Max, MEP Fabrication, Inventor Fusion, Sketchbook, Instructables és Recap termékeket. A létesítmény részét képezi 2500 négyzetméternyi iroda, ez része annak az összesen 26 700 négyzetméternyi irodaterületnek, amelyet a vállalat fenntartani tervez San Francisco városában. Ez közel akkora terület, mint a vállalat San Rafael-i központi épülete a közeli Marin megyében.

Forrás: autodeskforum.hu
A cikkben felhasznált képek a Lundberg Design tulajdonát képezik.

(x)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások