hír épületek BIG Hualien Residences zöldtető

A BIG zöldtető-csíkjai Tajvanban

Tervező: BIG (Bjarke Ingels Group) Architect


Java | 2014.10.06
A jelenleg is épülő, nyolc házból álló „Hualien Residences” lakópark architektúrájában meghökkentően tükröződik vissza a környezetében lévő hegységek szikláinak természetszabta sziluettje, ezáltal formavilága hihetetlenül változatos.

A Hualien Residencest a 2014 Architizer A+ Awards díjazott projektje.

Az építés helyszíne Tajvanban, pontosabban Hualien városában található, két forgalmi útvonal deltájában, nyugaton hegyek szomszédságában, keleten pedig az óceán ölelésében. Ilyen változatos környezetben épül az a nyolc különleges architektúrájú, ferde zöldtető-sávokkal szabdalt házból álló modern üdülő-lakópark, amellyel a beruházó eredendően a városi lakosság elöregedését kívánta megállítani úgy, hogy a fiatalokat kedvezményes lakáshoz juttatja. Ez a tiszta levegőjű, nagy zöldterületekkel rendelkező, „városként" működő lakópark a természettel való harmónia jegyében valósul meg, fő szlogenként hirdetve az egészséges életmódot, a testmozgást. A lakóparkot sétálóutcák és földalatti jogging-út hálózzák be valamint közlekedési utak veszik körül. Fontos szempont a megfelelő egészségügyi ellátást biztosító intézmény létrehozása mellett éttermek, üzletek, és színház építése.
Az épületek különlegessége, a BIG környezetvédelmi masterplanja szerinti, optimális tájolású, egymás mellett lefelé futó zöldtető-síkok létrehozása, melyek az árnyékolás mellett kiváló hőszigetelőként védik a bent élőket a rapszodikus időjárási viszonyoktól, a nap forró sugárzásától, ellenpontozva a másik oldal nagyméretű üvegfelületeit. Az esővizet összegyűjtik és újrahasznosítják, részben az itteni buja növények öntözésére. Az épületeken belül társalgók, úszómedencék, és nyílt meditációs terek biztosítják a közösségi élet kialakulását. Minden egyes házban nagyméretű nyitott konyha, közös kert és könyvtár is lesz, ahol az emberek közelebb kerülhetnek egymáshoz és megoszthatják tapasztalataikat.

Építész: BIG
Helyszín: Huágōng 1st Road, Jian Township, Hualien County, Taiwan 973
Tervezők: Bjarke Ingels, Jakob Lange
Projektfelelős: André Schmidt
Projekt építész: Cat Huang, Min Ter Lim
Építész munkatársak: Anu Leinonen, Eric Li, Andrew Lo, Camila Luise de Andrade Stadler, Hsiao Rou Huang, Junjie Yan, Song He, Christin Svensson, Eivor Davidsen, Chris Beaudin, Eduardo Camarena, Ambra Chiesa, Gwendoline Eveillard, Agnieszka Kwiecien, Andreas Mullertz, Johanna Nenander, Alberto Herzog Ruiz de Alegri, Richard John Seymour, Ying zhang, Dominik Mrozinski, Horia Spirescu, Lola Conte, Laura Wätte, Mathias Bank, Kasper Reimer Hansen, Jinho Lee
Társtervezők: RJ Wu, Arup, Glessner Group
Alapterület: 120000 nm
Év: 2009

Fotók: BIG
Forrás:www.archdaily.com
www.architizer.com
www.designboom.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások