sebesp | 2014.10.31
Idilli nyaralóhelynek tűnhet egy masszív kis bunker az erdőben, tágas terekre, túlzott kényelemre azonban nem érdemes számítani.

Aszkétáknak való kis nyaralóvá alakítottak egy egykori katonai bunkert Hollandiában. A vastag falak között rideg belső teret hoztak létre, szigorúan csak az alapvető feltételek biztosítására szorítkozva. Az alig két méter magas helyiségben minden négyzetcentimétert racionálisan kellett kihasználni, hogy négy ember eltölthessen benne néhány éjszakát. Az abszolút minimum várja azokat akik bele akar kóstolni a háborús frontvonalak életébe.

A belga B-ILD építésziroda LeCorbusier saját maga és felesége számára épített bungalójáról, a Cabanon de Vacances-ről vették az ihletet a bútorozáshoz, hogy minél jobban ki tudják használni a rendelkezésre álló kis teret. A mintát követve egyedileg tervezett beépített bútorokkal rendezték be a félig földbe süllyesztett Fort Vuren-i bunkert, de így is inkább csak menedéknek tekinthető hely jött létre. Arra gondolva, hátha a bérelhető pihenőhely látogatói mégsem érzik elég tágasnak a háborús időkből ránk hagyott hajlékot a földalatti alapterület másolatát elkészítették a kívül a szabadban. Így ha valakin kitörne a klausztrofóbia, a fából készült teraszon szippanthat néhányat a friss levegőből.

Forrás: www.dezeen.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások