hír pályázat energiahatékonysági pályázat Lindab NFM

Valós előny a Lindabbal pályázni a felújítási támogatásokra


pestimonika | 2014.11.20
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 20 milliárd forintos keretösszeggel energiahatékonysági pályázatot hirdet az öt vagy annál több lakást számláló társasházak lakóközösségeinek számára. A támogatási összeg nem csupán hőszigetelésre vagy a nyílászárók cseréjére, hanem a födém és a tető rekonstrukciójára is jár.

Kotormán Istvánnal, a Lindab fejlesztési és oktatási vezetőjével tekintettük át, milyen könnyűszerkezetes megoldásokat kínál a svéd vállalat.

- Mindenekelőtt szeretném kiemelni, hogy a hatékony homlokzati hőszigetelési rendszer, a pontosan illeszkedő, korszerű nyílászárók, abban az esetben, ha az épület elsődleges védelmi vonalának számító tetőfedés és tetőszerkezet nem teljesíti a feladatát, csupán részmegoldásoknak tekinthetők. Éppen ezért arra bíztatom a pályázókat, hogy – a kiírás szellemében – ők is olyan komplex tervekben gondolkodjanak, amelynek szerves része a zárófödém illetve tetőszerkezet cseréje vagy annak felújítása.

A legegyszerűbb eset, amikor a korábbi tetőhéjazat (pala, zsindely, cserép) elöregedéséből, sérüléseiből származó hibákat, tehát a beázást, a vizesedést kell elhárítani, ami közvetve jelentősen hozzájárul az épület energetikai jellemzőjének a romlásához is. Ezekre az esetekre a nagytáblás acéllemez fedéseinket ajánljuk. Az LPA cserepeslemez termékcsalád elemei olyan svédacél alapanyagú, tűzihorganyzott, önhordó lemezek, amelyeket többrétegű, speciális színbevonat véd a környezeti hatásoktól. A nagyszilárdságú és tűzihorganyzott acél igen ellenálló a rozsdával és a mechanikai hatásokkal szemben.

A Lindab termékek minősége mellett érdemes szót ejteni azokról a praktikus vonatkozásokról, amelyek pl. egy ilyen esetben segítik a felújításra pályázók választását. Az acéllemezes fedés – legyen az a hagyományos cserepek textúráját idéző LPA, a kőzúzalék szemcsebevonatos Roca, az elegánsabb megjelenést biztosító, előkorcolt SRP Click vagy az akár műemléki környezetben is használható PLX korcolt síklemez – óriási előnye a kis önsúly. Esetünkben tehát, ahol csupán a héjazat felújítása időszerű, tökéletesen alkalmasak az új borítás kialakítására, hiszen – ha a régi ácsszerkezet még megfelelő állapotban van - nincs szükség a tartórendszer megerősítésére, átalakítására. Ezek az anyagok jóval kisebb, gyakorlatilag elhanyagolható terhelést (kb. 5 kg/m2) jelentenek a tartófalazatra és az alapozásra is, azaz nem kell számolni az új tető által okozott statikai problémákkal. Palafedések esetében – amennyiben a régi azbeszttartalmú lapok még nem törnek, nem porlanak – lehetőség van azok elbontása nélküli ráfedésre is, a technológia tökéletesen alkalmas rá. Ezzel a tulajdonosok megtakaríthatják a veszélyes hulladéknak minősülő pala bontásának és elszállíttatásának költségeit. Mivel nagyon könnyen kezelhető lemezekről van szó, a szerelési idő is lecsökken. Ennek akkor lehet nagy szerepe, ha felújítás során esetleg esős idő köszönt be. Az épület ugyanis így csak rövid ideig, általában csupán pár napig marad védelem nélkül.

A gyors kivitelezést és az ebből fakadó költségmegtakarítást az teszi lehetővé, hogy a Lindab mindig komplett rendszereket kínál. A lemeztábláktól a legapróbb illesztő elemeken, tartozékokon keresztül a vízzáró és páraáteresztő tetőfóliáig a struktúra összetevői tökéletesen kompatibilisek, precízen illeszkedők.

- Milyen tanácsot tudna adni a lapostetők felújításával kapcsolatban?

- A hatvanas és hetvenes években Magyarországon nagyon sok ilyen társasház épült. Ez egy olyan építészeti megoldás, amelynél a biztonságos vízzárásra és vízelvezetésre fokozott figyelmet kell fordítani. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a korabeli anyagokból készült felső csapadékszigetelő rétegek napjainkra kezdik felmondani a szolgálatot. Lehetséges természetesen új korszerűbb vízszigetelő anyagokat, rétegeket felvinni, de egy igazán tartós megoldásra ad lehetőséget a kis hajlásszögű, általában 8-10 fokos új tetőfedés és könnyűszerkezetes alátámasztó szerkezet kialakítása. Ez általában valamivel jelentősebb beruházást igényel, mint az eredeti károsodott vízszigetelés javítása, foltozgatása, de számos biztonsági, sőt energetikai előnnyel is jár, hosszútávra tartós megoldást nyújt. A LindabRoof tetőfelújító rendszernek éppen ezért az az elsődleges funkciója, hogy a nagyobb hajlásszögnek és a tökéletes vízzáró képességének köszönhetően elvezesse a csapadékvizet. A komplett tartószerkezetet filigrán tűzihorganyzott acél elemek (oszlopok, gerendák) alkotják. Ezeket a pontos felmérések alapján elkészített részletes tervrajzok szerint, optimális egyedi méretekben gyártjuk le biatorbágyi üzemünkben. Erre kerülhetnek azok a tetőfedő termékek, amikről az előzőekben a tetőhéjazat-felújítás kapcsán ejtettünk szót.
A LindabRoof tetőrendszerhez szervesen csatlakozik a Lindab Rainline ereszcsatorna rendszer is, amely gondoskodik a csapadékvíz megfelelő külső elvezetéséről. Többszintes társasházak esetében 10-12 méter ereszmagasságig alkalmazható. Mivel különböző színárnyalatokban kapható, nem probléma megtalálni azt, amely a választott tetőhéjazat és falburkolat színével is harmonizál.

Amennyiben a lapostetőt ezzel a módszerrel újítják föl – az alkalmazott hajlásszögtől függően, ami lehet akár 30-40 fokos is –, kisebb-nagyobb padlásterek jönnek létre. Amennyiben a helyes rétegrendben és hatékony anyagokkal történik a hőszigetelés, télen csökkenni fog a felső hasznosított szinten lévő lakások hővesztesége, nyáron pedig ez a jó átszellőztetéssel rendelkező padlástér jelentősen csökkenti a túlmelegedést, árnyékoló szerkezetként, „puffer” térként, további hőszigetelő rétegként is funkcionál Hideg idő esetén tehát a fűtési, melegben pedig a lakások hűtési költségei csökkennek az új tetőszerkezetnek köszönhetően. A LindabRoof felépítésével az épület arculata, külső megjelenése is megváltozik, hiszen a lapos tetőt felváltó nagyobb hajlású, klasszikusabb nyeregtetős forma építészetileg módosítja az épület esztétikai megjelenését is.

A nagyobb hajlású új tetőfedés alatti tartószerkezetet természetesen el lehet készíteni fából is („ácsszerkezet”), de ott fönnáll az anyag vetemedésének, szuvasodásának, gombásodásának a veszélye, és az éghető anyagok beépítése is nagyobb biztonsági kockázatot jelent. A tűzihorganyzott acél tartóelemek ezzel szemben hosszú évtizedekig deformáció és rozsdásodás nélkül teljesítik a feladatukat, ráadásul sokkal gyorsabban is szerelhetőek, és a teljes rendszer (tartószerkezet és tetőfedés együttesen) csupán kb. 10 kg/m2 önsúlyt, ezáltal elhanyagolható plusz terhelést jelentenek a meglévő épületre.

- Ha egy új tetőszerkezet számára a Lindabnál adottak a megfelelő oszlopok, gerendák, tartóelemek, felmerül a kérdés, hogy komplett könnyűszerkezetes emeletráépítéshez kínálnak-e termékeket?

Ha egy családi ház tulajdonosa vagy egy társasház lakóközössége úgy dönt, hogy a bővítést egy újabb szint megépítésével kívánja megvalósítani, erre is bevált technológiánk van. A Lindab Construline perforált gerincű és ebből következően alacsony hőátbocsátási tulajdonságokkal rendelkező elemeket foglal magában - ezzel is hozzájárulva az épület energetikai jellemzőinek javításához.
Az építtetők különböző lehetőségek közül választhatnak. A födém- és tetőszerkezet lehet vízszintes gerendás könnyűszerkezet lapostetővel vagy magastetős megoldás rácsostartós szerkezettel.

A ráépítéssel kapcsolatban szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy itt már komoly tervezői munka szükségeltetik. Bár a könnyűszerkezetes építési rendszer saját önsúlya még így is jóval kisebb terhelést okoz a meglévő tartófalazatnak, mint ha pl. betont vagy téglát alkalmaznának, de számolni kell azzal, hogy az új lakószint jelentős többletterhet jelent a felhasználása, funkciója miatt. Mivel az új lakóteret be kell rendezni szaniterekkel, bútorokkal, és ott emberek is fognak tartózkodni (ezek az ún. „hasznos terhek”), a tervezés első lépései között a statikai felülvizsgálatoknak, ellenőrzéseknek, számításoknak kell szerepelniük, hogy a meglévő tartószerkezetek (tartófalak, alapozás) képesek-e elviselni a plusz terheket, vagy esetleg szükség van a megerősítésükre is. Csakúgy, mint a LindabRoof rendszer esetében, itt is a könnyű önsúly, a kiváló teherbírás és az előregyártottság magas foka a Lindab termékek és technológia legnagyobb előnye. A tartószerkezeti elemeket széles szelvényválasztékból optimálisan tervezhetően, a betervezésnek megfelelő egyedi hosszméretre gyártva szállítjuk. Ezeket sokkal könnyebb, gyorsabb és gazdaságosabb szállítani, beemelni, kivitelezni, szerelni, mint a hagyományos „nehéz” építőanyagokat (tégla, beton). A falak kialakításánál szinte komplett modulokkal lehet dolgozni, ami sok esetben azt jelenti, hogy a tervező által megadott hőszigetelő anyagokat a megfelelő rétegrendben elhelyezve a burkolatok közé – amely általában gipszkarton – kész elemeket lehet az építési helyszínre szállítani, ahol már csak a megfelelő helyére kell beemelni majd rögzíteni őket. De ugyanez a helyzet a födém- vagy rácsos tetőszerkezetek esetében is, ahol szintén akár gyárilag előre összeállított modulokkal lehet operálni. Az elmondottakból következik, hogy a szerelési munkálatok gyorsasága ebben az esetben sem mérhető a betonnal, téglával történő építkezéshez, ahol pl. ki kell várni az ún. száradási, kötési időket is.

- Beszélgetésünket a korszerű felújítások támogatásának apropóján kezdtük. Jelenthet-e valamilyen előnyt a pályázó számára, ha az adott renoválást vagy bővítést a Lindab termékeivel kívánja megoldani?

- A Lindab termék- és rendszerkínálata esetében jelentős hozzáadott értékről, magasszintű szolgáltatásról is beszélhetünk, amely sokrétű biztonságot és kényelmet ad az építtetők számára, másrészt –ismertségünk és referenciáink okán – garanciaként jelentkeznek a pályázat elbírálói előtt is arra, hogy a fejlesztésre szánt összegek a Lindab termékeivel történő építkezések során valóban korszerű és időtálló épületekre vagy épületelemekre lesznek fordítva.

- Milyen formákban jelentkezik ez az Ön által említett hozzáadott érték?

- Kezdjük a tervezéssel. Bármilyen tetőfelújításról vagy könnyűszerkezetes ráépítésről van is szó, elkerülhetetlen professzionális tervező szakember bevonása. Az ő munkájukat nagyban könnyítik a saját fejlesztésű tervező szoftvereink, illetve az a tény, hogy az egyik legnépszerűbb építésztervezői programban, az ArchiCAD-ben is megtalálható a Lindab termékkönyvtára és megoldásai. A tervezőnek nem kell új elemként megalkotnia a termékeket, csomópontokat, hiszen azokat egyszerűen beemelheti a saját munkájába.

Folytathatjuk az engedélyezési eljárásoknál. Ha komolyabb átalakításról van szó, akkor az építtetőnek számos engedélyt, igazolást, tanúsítványt kell beszereznie. Az újabb előírások értelmében figyelni kell pl. azt is, hogy a beavatkozás hogyan változtatja meg az épület tűzvédelmi szempontjait vagy éppen az energiahatékonysági mutatóit. Nos, a Lindab termékei eleve rendelkeznek a szükséges műszaki tanúsítványokkal, engedélyekkel, tűzvédelmi igazolásokkal, nem is beszélve azokról a tartóssági garanciákról, amiket a magyarországi gyártóbázissal rendelkező, immáron több évtizedes múltra visszatekintő Lindab Kft. ad.

Rengeteg információra van szüksége az építtetőnek, a tervezőnek és a kivitelezőnek egyaránt. A Lindab egyre növekvő népszerűségéhez egyértelműen hozzájárul, hogy értékesítői egyúttal képzett szakmai tanácsadók is, akik az ajánlatadás fázisától egészen a munkák befejezéséig rendelkezésre állnak. És ha már az árajánlatot említettem. Egy pályázathoz igen alapos és körültekintő költségvetést kell készíteni. Nem mindegy tehát, hogy a Lindab szakemberei által végzett ingyenes felmérés – pl. tetőburkolati felújítások esetében – nyomán elkészített árajánlat milyen gyorsan érkezik, mennyire pontos, átlátható, kezelhető.

A logikai sorrendet követve érdemes szót ejteni a kivitelezés fázisáról is. A Lindab ugyanis minden esetben olyan partnereket ajánl, akik a Lindab termékekkel, technológiákkal kapcsolatos ismereteiket a vállalat által tartott képzéseken, bemutatókon szerezték, és megbízható referenciákkal is rendelkeznek. Ez azért fontos, mert ezeket az innovatív termékeket – bár a szerelésük gyors és egyszerű – mégis megfelelő körültekintéssel kell kezelni ahhoz, hogy az anyagok megtartsák akár fél évszázadig is a korrózióállóságukat és a minőségüket.

Ezzel kapcsolatban egy partnerünket idézem: „A kivitelező legfőbb garanciája pont a Lindab rendszereiben rejlik. Azok ugyanis olyan összetett műszaki struktúrák, ahol az alrendszerek, illetve a pontos illeszkedések feltételezik egymást, azaz nem lehet rosszul összeszerelni, mert egyébként nem állna meg szerkezet, nem lenne épület, amire garanciát kellene vállalni.”
A fentiek alapján úgy gondolom, hogy a társasházi közösségek számára valódi előnyt jelenthet egy felújítási pályázat esetében, ha a Lindabbal kívánnak együttműködni.


További részletek felújítási témában www.felujitas.lindab.hu és a www.lindab.hu oldalon!

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások