hír épületek építészet kortárs Múzeum spanyol spanyolország

Itthon a Bálna és a Rác fürdő, Spanyolországban Nieto Sobejano egyik remekműve hever évekig parlagon


enyary | 2014.11.23
Córdobai utam előtt felcsigázva készültem az ArchDaily és a Dezeen weblapjain egyaránt 2013 tavaszi dátummal publikált, lenyűgözően látványosnak igérkező épület felkeresésére, ám a valóság kiábrándító volt. Az építési terület kordonjának hézagain át próbáltam lencsevégre kapni némi élvezhető részletet.

Már évekkel ezelőtt láttam látványterveket, makettet a tervezett épületről, és az iroda egyéb munkái is erőteljes plaszticitásukkal, karakteres tömegképzésükkel beleivódtak emlékezetembe, mint építészeti izlésemhez közel álló alkotások. Sajnos azonban egyike azon építészirodák műveinek, melyek sztárfotósaira már szaklapjaink keretei túlontúl szűkösek.

Andalúzia kortárs művészeti múzeumáról (Espacio Andaluz de Creación Contemporánea) van szó, melyet a helyi lapok sokszor csak C4-ként emlegetnek. A város mór megszállásának idejéből fennmaradt gazdag épített örökség (Nagymecset, Alcatraz, Medina) jellegzetes geometrikus ornamentikájából átvett hexagonális elemekkel építkező projekt multimédiával feltuningolt homlokzata újabb kiemelt turisztikai látványosságává válhatna a városnak, mintegy ikonértékű kortárs ellenpontjaként a világörökség részét képező óvárosnak.

És mégis üresen, porosodva várja szebb sorsát...

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások