donkanyar | 2014.11.25
Néhány napon belül elindul a Széll Kálmán tér felújítása, minthogy a kivitelezővel hétfőn aláírták a szerződést. Először bontás-előkészítési feladatokat kell elvégezni, az igazán látványos munkálatok február-március környékén kezdődnek. Akkortól bontják a metróállomás toldaléképületét, illetve felszedik a tér közepén haladó hurokvágányokat.

A projekt 5,3 milliárd forintba kerül, és a munkálatok miatt tavasztól lesznek forgalomkorlátozások. Vitézy Dávid emlékeztetett: a tér felújítása több mint húszéves ígérete a fővárosnak, de sokáig semmilyen előrelépés nem történt. 2010-ben az új városvezetés és a BKK kapta a feladatot, hogy elkezdje a tér teljes újjáépítésének előkészítését, és 2011-ben készült el az a koncepció, amely arra helyezett hangsúlyt, hogy itt úgy lehet átszállni egyik közlekedési eszközről a másikra, hogy a gyalogosoknak nem kell úton átkelni - mondta. Hozzátette: minden viszonylag kis helyen elérhető, és ezt az értékét a térnek meg akarták tartani.

Közölte: minden engedély megvan ahhoz, hogy elkezdjék a munkát. A projektre nyílt pályázatot írtak ki, amely fél éve zárult, és a legolcsóbb pályázat nyert, de a jogorvoslati eljárások miatt csak most írhatják alá a szerződést - mondta. Megjegyezte: a teljes felújítás 2016-ban lesz kész.

Vitézy Dávid a tervekkel kapcsolatban kifejtette: elbontják azt a villamos hurokvágányt, amely már nincs használatban, új zöldfelületek lesznek, fasort telepítenek és új ügyfélközpontot építenek. A metróállomást lefedő épületet megtartják, de átépítik, a hetvenes-nyolcvanas évek 'építészeti maradványai', a gyalogosforgalmat akadályozó létesítmények eltűnnek. Az összes villamosvágányt felújítják uniós forrásból, a buszvégállomást átépítik, és a Széna térről a buszok egy része átkerülhet ide - sorolta, hozzáfűzve: az akadálymentesítés fontos szempont lesz.

A BKK vezérigazgatója szerint nagyon modern, 21. századi, akadálymentes, a mainál lényegesen több zöldfelületet magába foglaló, építészetileg teljesen megújított hely lesz a Széll Kálmán térből másfél év alatt. A tér arculatát - a hetvenes évek óta meghatározó metróállomás felszíni részének legyező formáját - megtartják, de alatta kibontják a teljes épületet, a helyére pedig új struktúra kerül. A felszínről eltűnnek a bódék, a hetvenes-nyolcvanas években odakerült gombaszerű képződmények, amelyek összevissza tagolják a teret, valamint az állomáson lévő kocsmatoldalékok és a használaton kívüli telefonfülkék is. Az új díszburkolatos téren rengeteg pihenőhely, új fasor és az alsó részt a Várfok utcával összekapcsoló mozgólépcsők, valamint liftek is lesznek. A középen álló klasszikus Moszkva téri órát digitális szerkezet váltja fel, amelyben visszaköszön az elődje. A régi műszakilag már nem alkalmas arra, hogy tovább maradjon a csomóponton – mondta.

Az esemény végén Vitézy Dávid, Szalados László, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgatója, valamint Wicha József, a WIS Holding Befektetési és Kereskedelmi Zrt. vezérigazgatója aláírta a beruházási szerződést.

A BKK múlt pénteken közölte, hogy aláírhatják a Széll Kálmán tér felújítására vonatkozó kivitelezési szerződést, miután a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) lezárta a jogorvoslati eljárást. Emlékeztettek: még januárban írták ki a nyílt közbeszerzési eljárást, amelyen a legalacsonyabb összegű érvényes ajánlatot adó KÉSZ Építő és Szerelő Zrt., valamint a WIS Holding Zrt. alkotta konzorciumot nyilvánították nyertesnek. Az eredményt azonban a másik két érvényes ajánlatot beadó cég megtámadta: a Hídépítő Zrt. a kizárás jogosságát és a nyertes alkalmasságát vitatta, a Swietelsky Magyarország Kft. - Strabag Általános Építő Kft. pedig a nyertes pályázat érvényességét és a BKK eljárását is kifogásolta.

A KDB határozatában megállapította, hogy a BKK mindenben jogszerűen járt el, a másik két keresetet elutasította. A központ jelezte: a jogorvoslati eljárás miatt fél évet csúszott a projekt, így az idei munkakezdés után csak 2016-ra fejeződhetnek be a munkálatok.

Forrás: MTI/Híradó.hu

Előző cikkeink:
http://tervlap.hu/cikk/show/id/1774
http://tervlap.hu/cikk/show/id/1779
http://tervlap.hu/cikk/show/id/2889

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások