sebesp | 2014.12.03
A téglaépítészet virtuózai tervezik a budapesti Közép-európai Egyetemet (CEU) átalakítását

Nagyságrendileg 10,5 milliárd forint összköltségvetésű fejlesztés indul a Közép-európai Egyetemen (CEU) – mondta a Napi Gazdaságnak Rüll Ildikó, az intézmény sajtóreferense. A beruházás a budapesti Nádor utcai kampusz – hat épületből álló együttes – teljes átépítését és felújítását célozza, beleértve az Október 6. utca, valamint a Nádor utca 15. szám alatt található egyetemi létesítmények lebontását is.

Mivel az épületek közül néhány műemléknek minősül, ezért a beruházás az illetékes hatóságok jóváhagyásához kötött. A szükséges engedélyekkel rendelkezünk, a munkálatok még idén elkezdődnek – mondta Rüll Ildikó. A mintegy 35 ezer négyzetméteres fejlesztés a tervek szerint három fázisú lesz, a százszázalékos készültség 2019-re várható. A CEU budapesti komplexuma új könyvtárral, előadó- és konferenciatermekkel, valamint oktatási és adminisztratív funkciójú épületekkel bővül a beruházás során.

A kampusz egységesítésével az egyetem Business School és Cognitive Science karai is a pesti belvárosban működnek majd tovább. A finanszírozást nagyobb részben a CEU Alapítvány végzi, de az egyéb ingatlanok értékesítéséből, valamint a projekt lezárultával a jövőben felszabaduló energiaköltségekből származó összegek is hozzájárulnak a forrásokhoz. A beruházás terveit a dublini székhelyű O'Donnel & Tuomey építészeti cég készítette el. A kivitelezés első szakaszáért pedig a Market-Strabag konzorcium felel.

Forrás: http://www.napigazdasag.hu/cikk/30045/; CEU

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások