Java | 2014.12.30
A Gundel-ház patinás története a több, mint 100 éves dicsőséges múltra tekint vissza. Az EU-s csatlakozást követően jelentős szerepet töltött be a nemzetközi események elegáns, zökkenőmentes lebonyolításában. Érdemei elismeréseként 2014 évben felvételt nyert a hungarikumok listájába!

Részlet a Gundel ház sikeres történetéből:

Az eredetileg Wampetics néven üzemelő városligeti intézmény 1910-ben vette fel a Gundel nevet, és ezt követően fokozatosan vívta ki vezető szerepét a hazai vendéglátásban. Gundel Károly szelídítette meg a magyar konyhát és ötvözte azt a nagyvilágból érkező rafinált ízvilággal. Gundel Károly éttermeiben, a Gellértben, a Royal Szállóban, és magába a Gundel Étteremben is sok neves külföldi és hazai politikus, művész, író és sportoló fordult meg. Az étterem séfjei és maga Gundel Károly is örömét lelte abban, hogy híres vendégei számára különleges fogásokkal kedveskedjen, melyeket a vendégeiről nevezett el. Így született többek között a tojás Munkácsy módra, az Újházi tyúkhúsleves, a Jókai bableves, vagy a Feszty beefsteak.

A történelem viharait megélt intézmény újkori történetét az 1992 májusában történt újranyitástól számíthatjuk. Fényes sikerekkel, szakmai elismerésekkel (példának okáért: 2010 – Michelin Guide ajánlás, 2010 – Best of Budapest díj, 1995 – Egon Ronay’s Guide, 1999 – a világ 10 legjobb étterme) öregbítette hírnevét.

A mecenás szerepet is felvállalva, a Gundel művészeti díjat Láng György, a Gundel Étterem tulajdonosa, és Pálmai Tamás, a Magma XXI. Kft ügyvezetője mint magánemberek alapították 2000 tavaszán. A díj kategóriái: film- és tévérendező, irodalom, jelmez-díszlet, operatőr, színész, színésznő, tánc, komolyzene, könnyűzene és néhány különleges díj: Életmű-díj, „Sztár lett” és 2003 óta a Budapest-díj. 2010-től a kuratórium elnöke Szinetár Miklós. 2011-ben a díj odaítélésének feltételeit átalakították: az életmű-díj kivételével csak pályakezdés előtt állóknak ítélik oda a díjat.

Az alapító rövid története
A híres vendéglős dinasztia alapítója, Johannes Gundel kamaszként, tizenhárom évesen érkezett Bajorországból Budapestre. Rokona, Gartner György vette szárnyai alá: Johannes pikolófiú lett egy pesti vendéglőben. 18 évesen már a híres Arany Sasban volt főpincér. 1869-ben feleségül vette a tulajdonos lányát, Kommer Annát. Megvásárolta a Bécsi Sörházat és Gundel Jánosként elindította családi vállalkozását. Fia, Károly nevéhez fűződnek a Gundel-család híres fogásai: a Gundel-saláta, a Gundel-fogas, a Gundel-tokány és egyik kedvencünk, a Gundel-palacsinta.

Hungarikum a Gundel-palacsinta
A rumos-diós-csokis palacsinta első változatának megalkotása igazából Márai Sándor feleségének köszönhető. A recept Lolától származik, Gundel Károly tőle kérte el, hogy az étterem desszertjei között szerepelhessen. Az étlapon Márai-palacsintaként tüntették fel, a szocializmus idején azonban az emigráns Márai miatt ezt az elnevezést törölni kellett. A mára kiforrott és letisztult édességet immár a Gundel családhoz köti mindenki.

Egykori híres vendégek
Asztalainál helyet foglalt hírességek között található többek között Tisza Kálmán, Jókai Mór, Liszt Ferenc, Lotz Károly és még sokan mások. Mikszáth Kálmánnal baráti viszonyt ápolt,s az író kérésére vált a híres repertoár részévé a palóc leves, amely az eredeti recept szerint ürühússal, krumplival és zöldbabbal készül tejfölös habarással, friss kaporral megszórva.


Hungarikum (másolat)

Gundel Károly gasztronómiai és vendéglátóipari öröksége és a Gundel étterem

Hungarikum (2014)
Dátum: 2014. 04. 15.
I. A HUNGARIKUM ADATAI
1. A nemzeti érték megnevezése
Gundel Károly gasztronómiai és vendéglátóipari öröksége és a Gundel étterem
2. A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása
turizmus és vendéglátás
3. A nemzeti érték fellelhetőségének helye
Budapest 14. ker.
4. Értéktár megnevezése, amelybe a nemzeti érték felvételét kezdeményezik
Hungarikum Bizottság Hungarikum Bizottság értéktár



Forrás: www.gundel.hu
www.wikipedia.org
www.hungarikum.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások