épületek Dánia ökológia

Dánok öko-logikája

A változatosság gyönyörködtet. Dyssekilde


iStvan | 2015.01.06
Koppenhágától másfél óra vonatúttal juthatunk el a világ egyik legcsodálatosabb helyére, Dyssekilde-be, egy 74 házból álló ökofaluba. A települést 118-an lakják, melyből 56 felnőtt és 62 gyerek.

A kiegyensúlyozott (s be kell látni, változatos összképű) ökologikus falu megépítését annak idején öt ember találta ki, akiket a spirituális filozófus, Martinus tanításai ihlettek meg. Az volt a céljuk, hogy egy olyan közösséget hozzanak létre, akik vegetáriánusok, spirituális alapon szerveződnek, és pozitív hatással vannak a környezetükre.
A Frederiksværk és Hundested között elterülő falut 1988-ban alapították (így a legrégebbi dán ökofalu címet viselheti), napjainkban a fő hangsúly az ökológiára, fenntarthatóságra és az egymás iránti toleranciára tevődik.
A falu teljesen ökologikus, amit csak lehet újrahasznosítanak, önfenntartóak, és saját maguk termelik meg élelmiszereiket is.
7 szélerőmű (!) villamos energiája látja el a kis települést.
Annak idején egy burgonyafarmon épültek az első házak, négy szalmából készült, ezek jelenleg is gond nélkül állnak. A többi ház kőből vagy fából vagy újrahasznosított téglából épült.
A település érdekessége, hogy nem lehet földterületet vásárolni, csak ökologikus házzal együtt.
A terület 6 úgynevezett kertészeti társulásra van felosztva, ezektől lehet bérelni vagy megvásárolni a házakat. Ha valaki csatlakozni szeretne a közösséghez, akkor kifizeti a díjat, amelyet majd visszakap, ha esetleg úgy dönt, hogy elhagyja a falut. A falusiak éves adót fizetnek, melyből kifizetik az adót az állam felé, ezen kívül pedig a játszóterek létrehozására és karbantartására használják fel.
A legtöbb gyerek otthon született (itt eszükbe juthat Geréb Ágnes neve), nem a kórházban, és az óvodát számukra az állam tartja fenn.
A Dyssekilde-ban lakó emberek negyven százalékkal kevesebb vizet fogyasztanak a háztartásban, mint egy átlagos dániai ember, hiszen nagyon sok mindenhez, például az öntözéshez, mosáshoz, mosakodáshoz az esővizet hasznosítják újra.
Közös szolgáltatás:
A kommunális hulladékot egy közös hulladék állomáson frakciónként gyűjtik. A 20 m hosszú "hulladék istálló" 2009-ben épült.
A hulladék kezelése a hulladékgazdálkodási csoport feladata.
Természetesen a közösség célja minimálisra csökkenti a hulladékot, így a ruhákat, játékokat, használati tárgyakat újrahasznosítják.
A ruhaneműket a közösségi házban található három energiahatékony ipari mosógéppel lehet tisztítani. A mosógépekben esővizet használnak, amely nagyon alacsony mésztartalmú (lágy víz - a szerk.). Az esővízhez náluk környezetbarát mosószer dukál.

A képeket végignézve, igencsak érdekes, nyugodt, irigylésre méltó kis zöld környezetben élnek.

Forrásoldal.
Fotók forrása.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások