Katona Vilmos | 2015.01.14
A portugáliai Pombal vára római katonai tábor alapjaira épült. Közvetlen elődje egy mór erőd volt, amely I. Alfonz portugál király alatt - tekintélyes méretű földbirtok kíséretében - a templomos lovagrend birtokába került. Ekkor 1128-at írtak. Ma, közel kilenc évszázad után még mindig tiszteletet vált ki belőlünk a vár torzója.

Az 1155 és 1156 között átépített erősség a keresztény és muszlim befolyási övezetek határán állt, és Coimbra védelmében stratégiai jelentőségre tett szert az ibériai félszigeten zajló reconquista alatt. A templomosok pere után – a renddel ellenséges IV. (Szép) Fülöp francia király és V. Kelemen avignoni pápa zászlaja alatt felsorakozó európai uralkodókkal ellentétben – Portugália továbbra is működési szabadságot biztosított a lovagok számára. I. Dénes király XXII. János pápai bullájával Jézus Krisztus Katonai Rendje (Ordo Militiae Jesu Christi) címmel újjászervezte a templomosokat és továbbra is támaszkodott azok harctéren és pénzügyekben elért sikereire. Pombal így került Krisztus katonáinak fennhatóságába 1353-ban. Virágkorát a 15-16.században élte, amikor a tomari templomos konvent fennhatósága alatt, majd I. Manuel király közbenjárására modernizálták.

A 18. század végén I. Mária királynő által szekularizált rend vára fokozatosan elveszítette jelentőségét, majd a napóleoni háborúk idején súlyos károkat szenvedett a francia behatolóktól. A szekularizáció csak a köztársaság korában kezdte éreztetni pozitív hatását, amikor a lovagok nagymestere, a mindenkori portugál miniszterelnök egyéni védnökségébe vette a templomos birtokokat. Pombal sorsáért sokáig a portugál hadügyminisztérium felelt. Ma a helyi városi tanács és a nemzeti műemlékvédelmi hivatal, amelyek szépítő munkálatokkal teszik a turizmus számára is kedvelhetővé. A leginkább említésre méltó munkálatok az új évezredben, 2000 és 2005 között zajlottak, aminek keretében jó állapotba hozták a kastélyt, és múzeumot rendeztek be a várudvaron álló őrtoronyban.  A kiszélesedett látogatói igények szerint alig tíz év elteltével korszerűsíteni kellett a múzeum bútorzatát, belépőteraszának részleteit, és lehetőség kínálkozott a várkert romkompozíciójának újraértékelésére. Ezen a ponton kapott lendületet a tervezéssel megbízott csoport.

Új építményre volt szükség, amely információs pontként, történelmi vetítőszobaként üzemelhet. A vár históriája valószínűleg sokakban felkeltette volna a vágyat, hogy – sem a hely, sem önmaga géniuszán nem tűrve a csorbát – valamely maradandónak vélt értékbe kapaszkodva mérlegeljen „történeti” és „kortárs architektúra” között. De az építészek nem így cselekedtek. Önmaguk és a hely párbeszéde helyett felfigyeltek néhány gyakorlati lehetőségre. Arra például, miként lehet a erős kőfalak tövében, a járóburkolat viágosabb tónusához közelítve finomabbá válni, hogy az erőd a kontraszthatástól ismét markáns, erős lehessen. Arra is felfigyeltek azután, hogy – bár az eredeti szerkezetbe illeszkedni nyilvánvaló képtelenség – az építményt lépcsőnek álcázva újra össze lehet kötni a vár láthatatla, így a képzelet dimenziójába átcsúszó födémeit. Az információs pont párkánya – ha ugyan lehet annak nevezni – a kastély emeleti ablakaihoz vezet, és ki lehet rajtuk tekinteni a lemenő nap irányába. Az a tény ugyanakkor, hogy az ablakok könyöklőjéhez nem az utolsó, hanem az utolsó előtti lépcsőfokot igazították, világos jelzés ezen igazodás viszonylagosságáról. Az építmény nemcsak összefüggésében, de önmagában is értelmes – ez az üzenete rejtett homlokzatát a várfaltól elválasztó hézagnak is. Tömeghatása kevéssé különbözik a várkert rekonstruálható épületeinek helyzetétől, amelyek nem mindenütt épültek össze a vár külső kőpalástjával. Végezetül, a lépcsőnek álcázott ház lelátó is egyben: a völgy és az udvar felé egyaránt. Az építészek szerint arra is alkalmas ez a terasz, hogy a helyet befogadni megfáradt látogatók bíztatást kapjanak a múlt és jelen érzékeléséhez.


Építészet: COMOCO
Megbízó: Pombal városi tanács
Tervezők: Luís Miguel Correia, Nelson Mota, Susana Constantino
Statika, hidraulika és akusztika: ABL – Gabinete de Projectos Lda
Elektromosság: Luís Ribeiro
Gépészet: João Gonçalves Madeira da Silva
Kivitelezők: ALVAPE, Construção e Obras Públicas Lda

Forrás: COMOCO, Archdaily, Wikipédia
Fotók: Fernando Guerra | FG+SG

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások