Java | 2015.01.26
Nagy az építészeti technológiák küzdelme a természetet károsító, beszennyező építés átalakítására, s ennek az rendkívül kártékony folyamatnak a megállítására! A bemutatott ZEB-OB besorolású csodaház rafinált megoldásaival újabb reményekkel kecsegtet: talán van valóban fenntartható építés.

Larvick városában ezért Skandinávia legnagyobb független kutatócsoportja, a híres Sintef a Snohetta Architects-szel összefogva teljesen káros anyag kibocsátás mentes házakat tervez, ehhez technológiát dolgoz ki. A kutatóintézet a ZEB (Zero Emission Building = Nulla Kibocsátású Épület) Multi-Comfort House tervezési irányelveit foglalta össze kiadványában. Célja a technológia elterjesztése a világon.

A ZEB-OB besorolású jelen családi házban szigorúan természetes anyagokat építettek be, a 19 fokkal megdöntött háztetőre 150 négyzetméternyi napelemet szereltek fel, mely a tervezők elmondása szerint 19200 kWh áramot képes termelni évente, s további 4000 kWh pedig a víz melegítésére szolgáló kollektoroknak köszönhető. A méretes ablakokon keresztül akadálymentesen árad be a természetes fény a belső terekbe, ráadásul speciális érzékelőket helyeztek el a szobákban, melyek a tér azon részére irányítják a fényt, amit éppen használnak. Az ökoház építésével – aminek várható éves fogyasztási szükséglete 7272 kWh lesz – az volt a cél, hogy technológiai megoldásaival olyan prototípust hozzanak létre, amely használata során a kibocsátott káros anyag mennyisége a lehető legminimálisabbra szorítható le.


ZEB Pilot House
Építészet, tájépítészet, belsőépítészet: Snøhetta
2014
Helyszín: Larvik, Norvégia
Méret: 200m²
Típus: Zero Emission Building
Megbízó: Optimera és Brødrene Dahl (Saint Gobain)

Forrás:http://snohetta.com
www.designboom.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások