épületek cikk Németország Speyer UNESCO világörökség székesegyház dóm

UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 2.

A speyeri császárdóm


szikrisz | 2015. február 6.
     
Ha összehasonlítjuk az 1000 és 1200 között megépült norvég fatemplomokat az itáliai protoreneszánsszal, az angliai katedrálisokat a nyugat-dunántúli kis templomokkal, rögtön világossá válik, hogy a romanika korszaka egyike a legsokrétűbb építészettörténeti fejezeteknek.

Építészeti zarándokutunkon ezúttal az érett romanika egyik legszebb példájánál időzünk el a németországi Speyerben. Lapozgatom a román korszakkal foglalkozó csodálatos gyűjteményes albumot, ahol így írnak: „Speyer minden addigit felülmúló monumentalitással megépített székesegyháza a császári hatalom töretlenségének demonstrációja lett.” [Román stílus. Építészet-szobrászat-festészet. Kulturtrade Kiadó, Budapest, 1998, 46. o.]

Becsukom a könyvet, lehunyom a szemem és képzeletben ezer kilométert utazom Magyarországról, hogy Németország Rajna-vidék-Pfalz (Rheinland-Pfalz) tartományának keleti csücskében megtekinthessem a közel 1000 éves császárdómot Speyerben, amely méltán került fel 1981-ben az UNESCO világörökségi jegyzékére, a második németországi helyszínként közvetlen az aacheni palotakápolna után.

A romanika már az Ottó-korban megteremtette a maga remekműveit a mai Németország területén, elég ha csak Essen, Hildesheim, Soest, Paderborn vagy Köln egyes templomaira gondolunk. A Száli-dinasztiával azonban új korszakhatár nyílt, valami nagyobb és fenségesebb tört utat magának, amit ma érett romanikaként tart számon a művészettörténet. Szűz Mária és Szent István tiszteletére felszentelt speyeri székesegyház korának legnagyobb emléke, egyben az érett romanika egyik csúcsalkotása, mely a későromán korszaknak mutatott utat az alaprajzi elrendezés, a négy toronnyal hangsúlyozott tömegformálás és a szimmetrikus elrendezés terén.

Az ICOMOS 1980. december 31-i dátummal ellátott, francia és angol nyelvű ajánlása röviden ismerteti a templom történetét; megemlíti a 11. századi építkezés két periódusát, megemlékezik mindazon sötét korszakokról is, amelyben a dicső múltú templom megsérült, minek következtében csak a 19. századi historizáló átalakításoknak köszönhetően nyerte vissza régi pompáját. De ezzel együtt a templom nemcsak a 11-12 századi román építészet, hanem a 18. századtól kibontakozó műemlékvédelem szép hagyományait is megtestesíti.

Kinyitom a szemem, és hirtelen a katedrális előcsarnokában találom magam, ahol II. Konrád, III. Henrik és IV. Henrik is oly sokszor megfordult uralkodása alatt, hiszen feljegyezték a krónikák, hogy szívesen időztek Speyerben. És itt időznek ma is, mivel több dinasztia számos uralkodójának sírhelyét alakították ki az altemplomban. Így lett ez a székesegyház a középkor egyik piramisa, mely az invesztitúraharcok idején, de még a kanosszajárások előtt hirdette a császári hatalom nagyságát.

A szerző legújabb cikkei:
Műemléki mustra 2016 – 2. rész
Műemléki mustra 2016 – 1. rész
UNESCO világörökség várományos helyszínek Németországban
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 10.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 9.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 8.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 7.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 6.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 5.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 4.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 3.
UNESCO világörökségi helyszínek Németországban 1.Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 96 (48 szavazatból)