droID | 2015.02.11
Tárgyalók és konferenciatermek tervezésénél nagy segítséget jelenthet a Galax nemrégiben megnyílt bemutatóterme.

A cégeknél a fejlődés egyik legkomolyabb hajtómotorja a kommunikáció. Egy közelmúltban készült tanulmány szerint az innovatív és kreatív ötleteknek több mint nyolcvan százaléka a személyes beszélgetések alatt születik. Így nagyon fontos a tárgyalók és konferenciatermek minősége, annál is inkább, mert a vezető beosztású alkalmazottak idejük nagy részét megbeszéléseken és konferenciákon töltik a saját irodájuk helyett. A belső terek pedig nagy hatással vannak a hangulatunkra, a viselkedésünkre ugyanúgy, mint a munkateljesítményünkre és a kreativitásunkra.

A technikai eszközök az utóbbi időben hatalmasat fejlődtek, míg a kilencvenes években egy-egy tárgyaláshoz vagy konferenciához még elég volt egy írásvetítő, majd egy projektor, ma már teljesen mások az elvárások. High-tech megoldások sora áll rendelkezésre, amelyeket azonban bele is kell integrálni a tér belsőépítészetébe. Ez egy – esetleg nem annyira technikai érdeklődésű – építésznek, belsőépítésznek nem feltétlenül könnyű feladat. Az eredmény azonban csak akkor lesz igazán jó, ha a technikai berendezéseket már a tervezés kezdeti stádiumában a tér részeként és nem utólagos installációként kezeljük.

A Galax a legújabb kommunikációs technikákat biztosítja, igény szerint hozzászólói, szavazó és tolmácsrendszerrel, hang-, megjelenítés- és vezérléstechnikával, video és audio archiválással, biometrikus vagy kártyás azonosítással látják el a tárgyaló-, konferencia- és irodai tereket. Manapság a technológia gondos kiválasztásának és tervezésének eredményeként az eszköz csak akkor látható, amikor szükséges, egyébként eltűnik a bútorban, tiszta munkafelületet biztosítva az asztalon.

Az Infopark ’A’ épületében nemrég megnyílt Galax bemutatóteremben élőben, kézzelfoghatóan láthatjuk ezeket a technikai eszközöket, sőt a beépítésüket is, ugyanis a szokásos, kiállításszerű bemutatás helyett itt egy ténylegesen megépített tárgyalót találunk, ahol a tárgyalóasztal mellé leülve magunk is kipróbálhatjuk a technikát és könnyebben átláthatjuk a térbeli összefüggéseit is. (Ez a megoldás Kelet-Közép-Európában egyedülálló, de Nyugat-Európában is ritka.) A bemutatóterem belsőépítészeti kialakítása egyébként is inspiráló, a high-tech eleganciának és a humánus természetességnek olyan ötvözetét sikerült itt kialakítani, ami példaértékű lehet a hasonló funkciójú épületekben általában is.

Külön érdekessége a történetnek, hogy ezt a rendkívül igényes belső teret takarékos eszközökkel alkották meg a belsőépítész tervezők. Egyészt az volt a céljuk, hogy nem túl drága, a magyar viszonyok között is elérhető anyagokat használjanak, másrészt a csúcstechnológiát képviselő technika környezetében ezeket jobbnak is tartották, hiszen nem vonják el a figyelmet, hanem semleges hátteret alkotnak, még jobban kiemelve a berendezések magas színvonalát. A tervezők racionális keretek között akartak maradni, a legminimálisabb eszközöket alkalmazni, hogy semmi sem legyen megkérdőjelezhető. Ennek jegyében tartották meg az eredeti, teljesen szokványos álmennyezetet is, amit azonban az egyik oldalon fehérre, a másik oldalon feketére festve tökéletesen beleillesztettek a térbe.

A fekete és a fehér kontrasztja egyébként is meghatározza a bemutatóterem belsőépítészetét. A tervezők koncepciója itt teljesen a funkciót követi: fehér az irodai rész, ahol napi nyolc órás, világosságot igénylő munka folyik, és fekete a tárgyaló, ahol a projektoros kivetítés sötétet kíván. A több, mint négy méter hosszú, fekete bútorlinóleummal borított, egyedi vonalvezetésű tárgyalóasztal és a kényelmes designszékek összhangja azt sugallja, hogy itt a technika van az emberért és nem fordítva. A pultok tervezésénél olyan anyagot kerestek, ami mind a fehér, mind a fekete térhez jól illeszkedik, így esett a választásuk a fenyőre, ami csak viaszos beeresztést kapott, így kellemes tapintású, természetes hatású.

A világos és sötét színek mellett egy másik kontrasztelem a professzionalizmus és a játékosság kettőse. Az utóbbit képviseli a hangszórók kék vezetékeinek rajzolata a falon és a kivetítőt rejtő origami „felhő”, amely a könnyedséget, a kézműves technikát és a perfekcionizmust kitűnően ötvöző japán kultúrát is megidézi. Szintén játékos és egyben nagyon szellemes elemek az egyedi tervezésű és kivitelezésű habkarton termékismertető táblák. Ezek mágneses kialakításuk révén a falra merőlegesen – a térbe kilépve – helyezhetők el, így nem borítják el a falat a feliratok. Mindez egy olyan alapkörnyezetben, ahol a technikai eszközök működése és bútorokba integráltsága mellett a padlóburkolat, az álmennyezet és a beépített bútorok vonalának összehangoltsága is tökéletes.

A jól sikerült végeredményben nagy szerepe van a megrendelő és a tervezők – kölcsönös bizalmon alapuló – harmonikus együttműködésének. A Galax nyitott a tervezők elképzeléseire, és partner ezek megvalósításában. Lehetőség van egyedi méretű és kivitelezésű technikai berendezések megrendelésére is, sőt már arra is volt példa, hogy az érintőképernyő grafikai rendszerét átalakították (a mögötte álló szoftver átprogramozásával), hogy a belsőépítészeti koncepcióba jobban beleilleszkedjen.

Videón:



Belsőépítészet: Juhász Veronika, Kéry Balázs
Grafikai tervezés: Juhász Veronika
Origami projector burkolat és lámpa: Czóbel Netti
Bútorok: Enter Team (Sarkadi Péter)
Kivitelezés: FIT-OUT
Fotó: Földi Tamás

(x)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások