donkanyar | 2015.02.25
Épül az Apple második, futurisztikus kampusza. Jelenleg az acélszerkezetek alapját képző betonelemek összeillesztése folyik. Sir Norman Foster panorámás tervét görbe üvegpanelek borítják majd.

Az angolul - nem túl fantáziadúsan - "Apple Campus 2" névre keresztelt beruházás első hatalmas parkolóháza hamarosan elkészül. A korábbi épületeket lebontották, hogy helyet adjanak a második szakaszban felépítendő kutatási-fejlesztési központnak. A beruházás kiemelten környezettudatos és környezetbarát lesz: néhány napja nyilvánosság elé került a terv, hogy a kaliforniai Monterey területén egy 11,7 négyzetkilométeres, 848 millió dollárba (közel 227 milliárd forintba) kerülő napelemfarmot is építenek majd, így a létesítmény összesen 280 megawatt áramot fog termelni, amelyből az Apple csak 130 megawattot fog felhasználni. A megtermelt energiából a cég összes kaliforniai létesítményét és tevékenységét fedezni tudja. Ez a mennyiség egyébként 60 ezer amerikai háztartás átlagos energiaszükséglete.

A futurisztikus Apple Campus 2 projektet először Steve Jobs mutatta be 2011-ben. Jobs akkor elmondta, hogy a 260 ezer négyzetméteres irodakomplexum legalább 12 ezer alkalmazottnak kínál majd második otthont. A földre szállt űrhajóra emlékeztető építményben az üveg és a geometria játssza majd a főszerepet. Az építkezést egy kis szerencsével 2016. végére már be is fejezik. Ha elkészül, az Apple első lesz a megújuló energiaforrásból önellátóan - más szóval "tisztán" - üzemelő cégek sorában.

A küzelmúltban az is kiderült, hogy az az Apple 1,7 milliárd eurós beruházással adatközpontokat épít Írországban és Dániában az európai ügyfelek részére. Az Apple közleménye szerint mindkét adatközpont energiaellátása száz százalékban megújuló energiaforrásokra támaszkodik majd. A két telep megépítése együttesen az Apple legnagyobb európai beruházása - mutatott rá Tim Cook, a létesítmények kivitelezését felügyelő szakértő.

A témában írt korábbi cikkeink:
http://tervlap.hu/cikk/show/id/2098

http://tervlap.hu/cikk/show/id/3223

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások