sebesp | 2015.03.02
A kormány az elmúlt négy évben mintegy 1,5 milliárd forinttal járult hozzá a Kárpát-medencei vallási közösségek építkezéseihez – hangsúlyozta az Emmi egyházi kapcsolatokért felelős államtitkára.

A kormány számára fontos, hogy az igazi értéket hordozó közösségeket támogassa; az elmúlt négy évben mintegy 1,5 milliárd forinttal járult hozzá a Kárpát-medencei vallási közösségek építkezéseihez – mondta a soproni Árpád-házi Szent Margit-templom felszentelése előtti sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi kapcsolatokért felelős államtitkára. Hegyi László kifejtette, hogy összesen 47 templom építését támogatták, ebből Magyarországon 33-at, a szomszédos országokban pedig 14-et. Az államtitkár szerint egy templom nemcsak szakrális, hanem közösségi tér is, amely mindnyájunk szellemi épülését szolgálja.

Fodor Tamás (Fidesz-KDNP) Sopron polgármestere úgy fogalmazott, hogy a Lőverek városrész közössége méltó templomot kapott szép környezetben, amely ráadásul hiánypótló is. A 70 évvel ezelőtt felszentelt Szent Margit kápolnát ugyanis kinőtte a közösség, és reményét fejezte ki, hogy az új térben mindenki megtalálja majd a helyét.

Pápai Lajos, a Győri egyházmegye püspöke arról beszélt, hogy a templomszentelés különleges eseménye a 2015-re meghirdetett Apor-emlékévnek. Boldog Apor Vilmos vértanú püspök áldotta meg ugyanis fél évszázada a lővereki villában található kápolnát. A megyéspüspök elmondta a templom maga Jézus Krisztus, a kőből épült templom pedig egy jel, ami erre figyelmezteti a hívő embereket.

Supka-Kovács Tamás építész (Meander Sopron Építész Iroda) arról beszélt, hogy egy olyan teret szeretett volna létrehozni, amely be tudja fogadni azt a közösséget, amelynek ő maga is tagja. A tervek készítésénél figyelembe vette, hogy a három épületből álló együttesnek - villaépület, ahol a kápolna található, harangtorony és templom – modern és barátságos hangulata legyen. A templom homlokzata gótikus boltívet mintáz és természetes építőanyagokat használtak: téglát, üveget és kőpalát.

Bognár István, a plébánia vezetője emlékeztetett, hogy a templom alapkövét 2013. június 16-án rakták le, amely jelenleg a templom oltára előtt található. Szent Pál apostol gondolata olvasható rajta, amely szerint "a lerakott alapon kívül, amely Jézus Krisztus, más alapot senki sem rakhat".

A templom új épülete 600 négyzetméter alapterületű, 3 szintes, 340 férőhelyes. Az altemplomban mintegy 800-1000 férőhelyes urnatemetőt is kialakítottak. A templom tornyának tetejére pedig egy 7 méter magas keresztet helyeztek el. Az építés 305 millió forintba került. Egyházi kárpótlásból 140 millió forintot kaptak, míg a győri püspökség 40 millió forinttal, a soproni önkormányzat 20 millió forinttal, a kormány pedig 14 millió forinttal támogatta az építkezést. A templom belsőépítészeti munkáinak jó része felajánlásokból, adományokból készült, így a padozat kövei, a világítás egy része, a keresztút festett üvegképei és a szentély bútorzata.

A konszekrálás (szentelés) alatt rögzítették az oltárban boldog Apor Vilmos vértanú püspök ingereklyéjét, valamint Árpád-házi Szent Margit csontereklyéjét. Utóbbi a veszprémi Árpád-házi Szent Margit-templomból került a soproni templomba.

(Bővebben ld. a Metszet 2015/1 számában. – a szerk.)
Forrás: www.hirado.hu,
Képek: http://szentmargit.sopron.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások