sebesp | 2015.03.11
Egy 23 ezres lélekszámú svédországi város mindenestül költözni kényszerül, úgy tűnik a szó szoros értelmében "aláásták" saját jövőjüket.

Éveken át tartó előkészületek után megkezdődött Kiruna nevű svéd kisváros átköltöztetése. A városiak fő megélhetési forrása a felette magasodó hegyben lévő vasércbánya, ami a költözés okozója is egyben. A bányászati tevékenység eredményeként ugyanis baljós repedések jelentek meg a hegy lábánál, végzetes roskadásokkal fenyegetve a település lakóit.

Az első vészjósló jelek 2004-ben jelentkeztek, azóta folynak az egyeztetetések a bányát üzemeltető LKAB vállalattal, amely végül a helyi hatóságokkal együttműködve vállalta 3.000 lakás és családi ház átköltöztetését és további 200.000 négyzetméter irodaterület megépítését az elkövetkező két évtizedben. A vállat így tovább folytathatja a bányászatot, a város lakóinak többsége az élet velejárójának tekinti a település áthelyezését.

Az épületek többségét egyszerűen ledózerolják, de a város legkarakteresebb épületeit darabokra bontják, majd újra összeépítik az új helyen. Az áthelyezendő épületek között van a város temploma is, melyet 2001-ben Svédország legszebb épületének választottak. A tervek szerint a templomot trélerre emelik majd, és úgy szállítják új helyérre.

Az új város főterének beépítését és az új városháza épületét a dán Henning Larsen Architects tervezi, de a tervezési folyamatba a város lakóinak mind szélesebb körét szeretnék bevonni. A teljes projekt előreláthatóan 2040-re fejeződhet be.

Forrás: www.dailymail.co.uk

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások