épületek cikk apartman Craft Arquitectos Mexikó Trevox

A láthatatlan Trevox ház

Luxus apartmanház Mexikóban


Ghile Gábor | 2015.03.16
A tükröződő felületeknek köszönhetően szinte eltűnik a forgalmas környezetéből. Azért csak nézzük meg közelebbről!

A projekt egy 40 évvel ezelőtt épült ház újrahasznosítása a meglévő terek felhasználásával. A ház azzal az igénnyel épült, hogy minden családtagnak saját lakhelye legyen. Az eredeti épület lényegét adó legtöbb részletet meg kellett hagyni a lehető legkevesebb változtatással.

A tervezés során az egyik legfontosabb tényező a hely. Ez jelen esetben egy nagy forgalmú utcakereszteződést jelent, sok zajjal, ami a magánéletnek bizony nem hagy sok teret. A déli tájolásnak köszönhetően a nyári túlmelegedéssel is számolni kell (Mexikóban járva talán pontosabb a tavaszi-nyári-őszi túlmelegedés), és a légáramlatok sem kedvezőek.

Ez vezetett az első és legfontosabb igényhez, hogy egy átmeneti teret kell létrehozni a nyilvános és privát helyiségek között, ami egyszerre kapcsol össze és választ el a külső környezettől.

Az építész dupla homlokzattal válaszolt a kihívásra. Az üveg külső oldalán bronz Reflecta bevonat akadályozza meg a belátást, miközben bentről tökéletesen kilátni.

A tervezőknek hála, a meglévő épületet szinte teljes mértékben sikerült megőrizni és átalakítani. Egy jelentősebb bontás csak a régi hallt érintette, aminek eredményeképpen két részre szeparált tér és a belső kert jött létre. A kert a ház komfortos előszobája, amely előnyös mind a belső fényviszonyok, mind a klíma szempontjából.

A napállástól függően hol finom, hol erőteljes fény-árnyék hatások többféleképpen öltöztetik a ház belső tereit, melyek minden esetben összeszedett ritmust és harmóniát tükröznek.

Építészet:CRAFT Arquitectos
Helyszín: Naucalpan, Mexico
Munkatársak: Alan Rahmane Azar, Michelle Cadena, Solt Studio
Méret: 1000 m2
Év: 2010
Fotók: CRAFT Arquitectos

Forrás: Architizer, Archdaily

 

 

 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások