hír pályázat

Döntöttek: építészeti tervpályázat lesz a Duna-part rendezésére


sebesp | 2015.03.23
Megújulhat a Duna-part Kossuth tér és Fővám tér közti szakasza, megszűnhet a rakpart elszigeteltsége a várostól. A gyalogos közlekedés a tervek szerint észak-déli és keleti irányban is akadálytalanná válik majd.

A Pest-belvárosi Duna-part Kossuth tér és Fővám tér közötti szakaszának komplex megújítására vonatkozó építészeti tervpályázat kiírásáról döntött a Fővárosi Önkormányzat közgyűlése hétfőn. A tervek szerint a pesti Duna-part megújítása révén oldódik a rakpart elszigeteltsége a várostól, a gyalogos közlekedés észak-déli és keleti irányban is akadálytalanná válik majd.  2,4 kilométeren megújul az útpálya, a járda és a kerékpárút, valamint a zöldfelület. Az előterjesztést 24 igennel és 7 tartózkodás mellett fogadta el a testület.

Az elfogadott javaslattal a testület felkéri a főpolgármestert, hogy gondoskodjon a tervpályázat előkészítéséről, és a tervpályázati kiírás tervezetét terjessze a közgyűlés elé. Amint az előterjesztés összefoglalja, a belvárosi Duna-part történeti, városképi és funkcionális szempontból Budapest egyik kiemelkedő jelentőségű része, megújítása várospolitikai prioritás. A jövőbeli intézkedések alapja a Budapest Duna menti területeinek fejlesztési tanulmányterve és hasznosítási koncepciója című, fővárosi közgyűlés által 2013-ban elfogadott dokumentum.

A dokumentum a beavatkozások egyik legfontosabb akcióterületeként a több szempontból is frekventált Pest-belvárosi partszakaszt jelölte meg. Rögzítette, hogy kiemelt cél a Duna-parti területek vonzerejének, közlekedési kapcsolatrendszerének és környezeti minőségének javítása, amelyet - többek között - a pesti alsó rakpart forgalomcsillapítása, a kikötők rendezése, a kerékpáros és gyalogos közlekedés, valamint a városi és elővárosi hajózás fejlesztése révén lehet elérni.

A 2014-2020 közötti európai uniós pénzügyi időszakra szóló Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program támogatási lehetőséget biztosít az említett célok, a kerékpáros és gyalogos fejlesztések, valamint a hozzájuk kapcsolódó közterület-megújítási és zöldfelületi fejlesztések megvalósítására. Mindezek alapján javasolt a város ezen kiemelkedő jelentőségű területének fejlesztése, amelyet a belvárosi partszakaszra vonatkozó városépítészeti tervpályázat kiírása alapozhat meg.

A feladat összköltsége mintegy 107 millió forint, amely - a Duna-part Kossuth tér és Fővám tér közötti szakaszának komplex megújítására kiírandó tervpályázat lebonyolításán túl - az építési engedélyezési tervek elkészíttetésének költségeit is fedezi. Minderre 2016 márciusáig szabták meg a határidőt.

Forrás: www.hirado.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások