hír rendezvény

Forró témák és előjelentkezési kedvezmény az Öko-logikus Építészet konferenciasorozaton


Csépé | 2015.03.24
A januártól érvényes energetikai szigorítás arra kényszeríti a tervezőket, hogy megszokott csomópontjaikat áttervezzék. Az ezzel foglalkozó Építész Tervezői Napra akkora volt az érdeklődés, hogy a jelentkezést két nap után le kellett zárni – de a témát az Öko-logikus Építészet konferencia is napirendre tűzi. Most előjelentkezési kedvezmény is jár!

Mint már január legelején megírtuk, a 20/2014-es  rendelet  módosítja a 7/2006. (V. 24.) TNM  rendeletet. „nagyon-nagyon durván fogalmazva közel duplájára nő a hőszigetelési igény: a falakra, födémekbe, ahol eddig 8 cm hőszigetelést használtunk, 14-16 cm kell (grafitosból 12-14, PUR-PIR anyagból 8-12). A padló alá már teljes felületen kell hőszigetelés (kb. 14 cm polisztirol vagy szálas, 10 cm grafitos, vagy 8 cm PUR/PIR), a lapostetőkre, ahol eddig 16 cm elég volt, mostantól 24 cm kell – itt gondot okozhat a fordított tetők hőszigetelése, mivel XPS-ből 28 cm is kellene, egy rétegben – ami jelenleg nem kapható. A nyílászárók 1,15-ös U értéke leginkább 3 rétegű üvegezéssel lesz elérhető. Persze ezek közelítő értékek, a konkrét szerkezetre és épületre számításokat kell végezni.” Bizonyos helyeken (pl.: ereszek, kávák, lábazatok) a vastagság nem növelhető a régi geometriában tovább, új csomóponti megoldásokat kell keresni.

Forró témák

Az Öko-logikus építészet konferenciasorozaton a BME Épületszerkezettan Tanszék oktatói, Dr. Becker Gábor tanszékvezető egyetemi tanár és Bakonyi Dániel épületfizika-specialista egyetemi tanársegéd (helyszínenként felváltva) fog előadást tartani a kérdésről. Azt, hogy az öko-logikus építés már rég nem utópia, megvalósult, és monitorozott, mért épületek fogják bizonyítani: Dr. Matolcsy Károly ÉMI Tudásközpont igazgató (illetve egyes helyszíneken Frey Lajos projektvezető) mutatja be a PIME’S-programban megvalósult szentendrei felújításokat, energetikai innovációkat, az új ÉMI-központot, és a tervezett mintaház-telepet. Schmidt András (építész, fenntarthatósági menedzser, Skanska) a FIABCI-díjas Green House irodaházat, az egyetlen hazai LEED Platinum minősítésű irodaépületet ismerteti, kitérve az üzemeltetés tapasztalataira. Alkalmazástechnikai szakértők hozzászólásokkal kapcsolódnak a látványos előadásokhoz.

Előjelentkezési kedvezmény

Az április 15. előtt jelentkezők FÉLÁRON vehetnek részt a konferencián! (A Csongrád, illetve a Bács-Kiskun Megyei Építész Kamarák hozzájárulásának köszönhetően ennél is nagyobb kedvezményt kapnak tagjaik – előjelentkezés nélkül is – a szegedi illetve bakodpusztai eseményen.)
Időpontok és helyszínek:
Pécs – május 5. PTE Pollack Mihály Műszaki Kar (7600 Pécs, Boszorkány út 2.)
Győr – május 12. Hotel Famulus (9000 Győr, Budai út 4–6. I. em Budapest terem)
Debrecen– május 14. Debreceni Egyetem Campus, Lovarda (4028 Debrecen, Kassai út 26.)
Budapest – május 19. Hotel Flamenco (1113 Budapest, Tas vezér utca 3–7.)
Szeged – május 21. SZTE Kongresszusi Központ (6722 Szeged, Ady Endre tér 10.)
Kecskemét-Bakodpuszta – május 27. Kalocsa, Bakodpuszta (6300 Bakodpuszta, 51-es út, 108-109-es km)
Siófok – június 4. Hotel Ezüstpart (8600 Siófok, Liszt Ferenc sétány 4.)

Jelentkezés itt

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások