épületek Épület ház homlokzat Kína Sanghaj tégla világító

Világító téglák a sanghaji éjszakában / Atelier Archmixing

Homlokzatfelújítás a 8-as szám alatt


Lekics Gábor | 2015.03.26
Sanghaj Hengshanfang városrészében egy merőben új elgondolású homlokzatfelújítási projektet valósított meg az Atelier Archmixing építésziroda. A városrész kereskedelmi központjában található épület felújítása egy komplex városrehabilitációs program részeként valósult meg.

A háromszintes épület két, fasorral beültetett utca sarkán található. A szürke téglaburkolatú épület nappal teljesen belesimul a környék hasonló téglaépületei közé. Azonban amint leszáll az este, a járókelőknek különleges látványt kínál az épület. Gondosan megtervezett kiosztásban elhelyezett világító téglák fényjátékában gyönyörködhetnek az erre járók.

Napszaktól függően az épület külső falait két, különböző textúrájú felület határolja, melyben a tradicionális szürke téglák vegyülnek különleges világító téglákkal. Ugyanolyan méretű és színben is egyező kialakításuk miatt a nappali időszakban teljesen egységes felületet alkotnak. Viszont amikor leszáll az este, a LED háttér-világítású elemek felragyognak.

Egy régi villaépületet öltöztettek fel így, mely új kialakításában kereskedelmi vagy irodai funkciót tölthet majd be. A szerkezeti részletek finoman kimunkáltak, így teljesen egységes képet adnak a történelmi épületnek.

Az Atelier Archmixing építészei az anyagválasztás és a strukturális megoldásokkal egyszerűen érték el ezt a különleges hatást ennél a hétköznapi megjelenésű épületnél.

Építészet: Atelier Archmixing
Helyszín: Hengshan Road, Xuhui, China, 200031
Közreműködő építészek: Zhuang Shen, Ren Hao, Tang Yu, Zhu Jie
Alapterület: 274 m2
Megvalósulás éve: 2014
Fényképek: Tang Yu
Tervezőcsapat: Zhuang Shen, Wang Kan, Yang Yunqiao, Xie Wenjing (gyakornok)

Forrás: ArchDaily
Façade Renovation for No. 8 Building / Atelier Archmixing" 24 Mar 2015. ArchDaily. Accessed 25 Mar 2015.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások