hír rendezvény

Borsos József könvybemutató Debrecenben


Csépé | 2015.04.01
Meredek tetők, székelyes visszametszések, művészi városcímer, szénaboglyaív, valamint tégla, tégla – ezek láttán szinte biztosak lehetünk abban, hogy Borsos József által tervezett épülethez értünk. Monográfiáját április 9-én mutatják be Debrecenben.

A Hódmezővásárhelyen született Borsos József 1908-tól volt Debrecen építésze, 1923-tól a polgármesteri hivatal műszaki osztályának vezetője. Itt az első komolyabb munkát 1914-ben kapta: a Kossuth utcai rendőrpalotát részben a frontszolgálat közben alkotta. A Debrecen városfejlődését évtizedekre meghatározó szabályozási tervét, valamint a Nagyerdő rendezési koncepcióját 1928-30-ban dolgozta ki. Ebben az időszakban készült az Egyetemi templom, valamint a Köztemető, benne fő műve, a méltán híres Ravatalozó is.

Debrecen Város Napjához kapcsolódva a Tiszántúli Református Egyházkerület Gyűjteményei és a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. tisztelettel meghívja az érdeklődőket 2015. április 9-én 17 órára az Apolló Moziba
Rácz Zoltán: Borsos József című könyvének bemutatójára.

Köszöntőt mond Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke és Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere.

Varga Pál irodalomtörténész, az MTA tagja és Gáborjáni Szabó Botond sorozatszerkesztő ismerteti az Egyházkerületi Gyűjtemények új kiadványsorozatát, amelyben Borsos József monográfiája is megjelent.

Rácz Zoltán könyvét bemutatja Sulyok Miklós művészettörténész, Budapest Galéria, az MMA levelező tagja.

Vetítés a mozi Soós Imre termében:
ÉPÍTÉSZKORZÓ – Sétatárs Csontos János; Interjúfilm Rácz Zoltánnal, Borsos Józsefről.
Előtte Csontos János rövid bevezetője.

Csontos János Építészkorzó-sorozatának célja, hogy élvezetes módon mutassa be a magyar építészettörténetet és hidat képezzen a régi építészeti törekvések, korstílusok és a mai kortárs architekúra között – ezúttal Borsos József életműve által.

Az eseményhez kapcsolódó, Borsos József életművét bemutató tabló-kiállítás 2015. április 30-ig látható naponta 15-21 óráig az Apolló Mozi (Debrecen, Miklós utca 1.) nyitvatartási idejében.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások