hír Mórahalom makett műemlék kikapcsolódás

Miniatűr műemlékek parkja

Szabadtéri makettmúzeum nyílt Mórahalmon


iStvan | 2015. április 2.
     
A történelmi Magyarország félszáz, 1910 előtt épült műemlékét bemutató szabadtéri makettmúzeum nyílt 2015. március 20-án Mórahalmon.

A Mini Hungary Park a bemutatott makettek kimunkáltságát, léptékét, számát és a kiállítóhely méretét tekintve is egyedülálló az országban – mondta Dlusztus Imre, a homokhátsági kisváros határában elterülő kéthektáros múzeum megálmodója.

Az épületeket kultúrtörténeti értékük alapján válogatták ki. A makettek között találhatók várak, kastélyok, templomok, de látható a parkban a tokaji kaszinó, az ópusztaszeri Árpád-emlékmű, a kecskeméti Katona József Színház épületének vagy Petőfi szülőházának kicsinyített mása is. A bemutatott műemlékek mintegy egyharmada található a jelenlegi országhatárokon kívül: bemutatják többek között a szabadkai városházát, a munkácsi várat, a nagyajtai református és a csetfalvai unitárius templomot, valamint a gyulafehérvári érseki székesegyházat.

Két település van amely két épülettel képviselteti magát a parkban: Budapest az Országházzal és a budai Várral, valamint Szeged az új zsinagógával és az alsóvárosi ferences templommal. Az aprólékosan kimunkált makettek méretaránya két kivétellel 1:25-ös méretarányban készült el, csupán két kisebb műemléket: az Árpád-emlékművet és Petőfi szülőházát mutatják be 1:10-es léptékben.

A makettmúzeumot létrehozó író és újságíró elmondta, szeretné, ha a következő néhány évben a magyar iskolások jó része - határon innen és túl - ellátogatna a homokháti kisvárosba, hiszen a park kiváló lehetőséget ad rendhagyó történelemórák rendezésére. A látogatók között számítanak az évente csaknem félmillió embert vonzó mórahalmi Erzsébet Gyógyfürdő vendégeire, de a múzeum a kerékpárút elkészülte után kiváló kiránduló célpont a Szegeden pihenő turistáknak is.
Az idegenforgalmi látványosság kialakítása mintegy 650 millió forintba került, a költségekből 436 millió forintot fedezett az Európai Unió támogatása.

Számos makettépületet (Parlament, Szegedi Zsinagóga, Budai Vár, Pannonhalmi Apátság)a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház díszletépítői készítettek Mészáros Tibor vezetésével. A megvalósítandó maketttervek között szerepel még a Kassai Dóm, a Budepesti Szent István-bazilika, és a pécsi székesegyház.

Forrás: MTI, Mórahalom.hu, Zaol.hu
Fotók: Kelemen Zoltán Gergely

Kapcsolódó oldalak:
Fotógaléria
Dlusztus Imre mozgóképes invitációja
A makettpark honlapja

A szerző legújabb cikkei:
Teraszos tanulóközpont
Tündércsalád tündérkertje
Pécs építészeti arculatának kortárs formálói V.
Pécs építészeti arculatának kortárs formálói IV.
Decode – The Space for ARThitecture
Újra élettel telhet meg az elhanyagolt bányászfürdő épülete Komlón
Pécs építészeti arculatának kortárs formálói III.
Pécs építészeti arculatának kortárs formálói II.
Pécs építészeti arculatának kortárs formálói I.
ICOMOS-díj, 2018.
Goodsten – Autókereskedésből fagylaltozó
Úszó szigetváros
Pályázat panziók fejlesztéséreKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 114 (57 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások