színkép | 2015.04.02
Szomorú szívvel tudatjuk, hogy dr. Örsi Károly, a magyar kertépítészet és műemlékvédelem kimagasló alakja, a hazai történeti kertvédelem megalapítója és megszervezője 2015. március 29-én, életének 78. évében elhunyt.

„A kert- és tájépítő az, aki építi a természetet ott, ahol az eleve szegényes, vagy az emberi "fejlődés" tette azzá. Eleink nagyszerű épített kertjei az világ legszebb helyei közé tartoznak, megőrzésük, helyreállításuk elemi érdekünk és történelmi kötelességünk” - vallotta egy korábbi írásában.

Örsi Karcsi az 1960-as évek közepén került az egykori Országos Műemléki Felügyelőséghez. Személyével indult el a magyar kertvédelem, amelynek haláláig meghatározó alakja maradt. Számos jelentős kastélypark, történeti kert helyreállítása, középkori kistemplom megmentése és műemléki környezetének tervezése fűződik nevéhez. Biztos ízlésű tervező volt, munkáit mindvégig a helyszín iránti alázat hatotta át.

Kezdetektől fogva a történeti kertek védelmét, megőrzését tartotta legfontosabb feladatának. 1972-ben listát állított össze, majd megyénként szisztematikusan végigjárta őket. A kertekről precíz feljegyzéseket készített. Többezres dia- és fotódokumentációja forrásértékű gyűjteménynek számít. Kidolgozta a helyreállítás és rekonstrukció alapelveit is, kerttörténeti kutatásokat végzett; cikkeivel és előadásaival oktató-ismeretterjesztő tevékenységet folytatott. Hozzáértő és kitartó iskolateremtő munkássága a társszakmák elismerését is kivívta.

Kiemelkedő tevékenységét több szakmai és állami elismeréssel, díjjal jutalmazták. 2002-ben Ormos Imre, 2010-ben Rados Jenő-emlékérmet, 2014-ben a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje Polgári Tagozatát kapta, de számos település is elismerésben részesítette értékmentő munkájáért. Hosszú éveken keresztül volt az ICOMOS MNB vezetőségi tagja, a Történeti Kertek Szakbizottságának elnöke. Az utóbbi ma is tiszteletbeli elnökének tekinti.

Alakja már életében legendássá vált, hamisítatlan stílusa, aranyköpései egy eltűnőben lévő világ derűjét őrizték. Neve hallatán mosoly futott át az arcokon. Karcsi bácsinak mindenki számára volt egy személyes története: egy kiszállás, cukrászda, vagy egy jó hely, amit az ország legeldugottabb szegletében is megtalált, és ahol régi jó ismerősként üdvözölték őt…

Az 1970-es évektől egyre többen kerültünk vele szakmai-baráti kapcsolatba. Mindannyian az Örsi-féle iskolán nevelkedtünk, akik az osztályára kerültünk, vagy akik szakmai gyakorlatukat töltötték keze alatt. Az utolsó pillanatig dolgozott. Szellemisége meghatározó marad, emlékét és szakmai hagyatékát kegyelettel őrizzük.

Az OMF-OMvH-ÁMRK-NÖK-KÖH-Forster Központ Kertépítészeti Osztályának egykori és jelenlegi munkatársai.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások