épületek Alpok menedékház Svájc tél

Téli lak

Gaudin-ház, Savioz Fabrizzi Architectes


Lekics Gábor | 2015.04.21
Svájc délnyugati csücskében, a francia határ mellett és a genfi tó szomszédságában magasodó hegyek egyikén alakították ki ezt a varázslatos kis téli lakot. A felújított menedékház teljes komforttal várja a tél szerelmeseit.

Az 1878-ban épült 1760 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő ház eredetileg hegyi pásztorok menedékéül szolgált.

Annak ellenére, hogy a hosszú évek során átesett néhány kisebb átalakításon, az épület megőrizte eredeti karakterét. A hozzátoldott épületrészeknek köszönhetően az eredeti nyílások méretét folyamatosan csökkentették, amelyek végül a tető kinyúlása alatt húzódó keskeny sávvá szűkültek.

A tervezési projekt fő célja a komfort maximalizálása volt a jelenlegi arculat megőrzése mellett. Az épület különösebb szervezettség nélkül, egyszerűen a mező közepén helyezkedik el. A legnagyobb beavatkozás a völgy felé néző üvegsáv létrehozása volt a déli homlokzaton, amely nemcsak a napfényt, hanem az Alpok lenyűgöző panorámáját is beengedi a lakótérbe.

A belső térben mindenhol faburkolattal találkozunk, amely jó kontrasztot képez az alpesi klímával dacoló kőből készült külsővel. Egy nagy fatüzelésű kandalló biztosítja a ház fűtését. Az alsó szinten pihenőhelyek találhatók, míg az emeleten egy fürdőszoba mellett a nappali és konyha együttese kapott helyet. A látkép étkezés közben is feledhetetlen élményt nyújt.

Megbízó: Jean-Pierre Gaudin
Építészet: Savioz Fabrizzi Architectes
Statika: Editech, Ayent

Helyszín: Anzère, 1972, Switzerland
Megvalósulás éve: 2013

Forrás: ArchDaily
Fényképek: Thomas Jantscher

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások