hír kiállítás tervek Liget Budapest Új Nemzeti Galéria - Ludwig Múzeum Városliget

Kiállítás nyílt az Új Nemzeti Galéria - Ludwig Múzeum épületére beérkezett nemzetközi pályázat terveiből


droID | 2015.04.29
A Városliget fejlesztését célzó Liget Budapest Projekt a Design Terminállal együttműködésben kiállítást szervezett az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum tervpályázatának munkáiból. Az Erzsébet téri kiállítótér 2015. április 27. és május 10. között ad otthont a nemzetközi pályázatra beérkezett terveknek.

A Városliget Európa-szerte egyedülálló beruházása keretében 2018-ra meglévő intézmények öt új múzeumépülete kap otthont a parkban. Múlt év decemberében hirdettek eredményt az Ötvenhatosok terén megvalósuló Néprajzi Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum, a FotóMúzeum Budapest, és a volt Hungexpo épületek helyére tervezett Magyar Zene Háza épületeire kiírt nyílt nemzetközi tervpályázaton.

A Petőfi Csarnok helyén megvalósuló Új Nemzeti Galéria – Ludwig Múzeum együttesére tavaly októberben meghirdetettnemzetközi meghívásos tervpályázatra összesen 9 érvényes pályamű érkezett, amelyből amagyar és nemzetközi szaktekintélyekből álló 11 tagú zsűri a kiállításon is megtekinthető négy tervet – két első és két második helyezett pályaművet – díjazta:a Pritzker-díjas SANAA és Snøhetta pályaműveit első helyre, míg Balázs Mihály Építész Műterme és a BME Építészmérnöki Kara közös tervét, valamint a Nieto Sobejano Arquitectos pályaművét második helyre sorolta. A zsűri véleménye alapján ezek a munkák építészetileg kiemelt értéket képviselnek, muzeológiai és látogatói szempontok szerint is világszínvonalúak. A tervezőkkel folytatott egyeztetések során a két első helyezett közül szakmai és pénzügyi szempontok alapján választják majd ki a felépítendő múzeum végleges tervét.

„Már önmagában a meghívásos pályázat mezőnye történelmi mérföldkő volt a magyar építészet történetében. Hiszen soha ilyen súlyú és jelentőségű építészmezőny nem állt össze egy magyar épület megtervezésének lehetőségéért folytatott versenyben”– nyilatkozta Baán László, a szakmai bírálóbizottság elnöke. 2015.április 27. és május 10.között minden nap 10-19 óráig bárki belelapozhat a pályázati anyagokba a Design Terminál előtti kiállítási helyszínen, amelyhez kapcsolódóan a Liget Budapest projektiroda szakmai beszélgetéseket is tervez.

További információ: Ligetbudapest.org


A Liget Budapest Projekt

A Liget Budapest Projekt célja, hogy a Városliget Európában egyedülálló komplexitású és minőségű, nemzetközi vonzerejű turisztikai célponttá váljon. A közel 200 éves Városliget egyedi történelmi és természeti adottságai az épülő múzeumokkal együtt egy világszínvonalú családbarát kulturális-szabadidőpark vízióját vázolják fel. A világ vezető nagyvárosaihoz hasonlóan itt mindenki megtalálhatja majd a számára legmegfelelőbb kikapcsolódási formát, legyen szó a természet élvezetéről, sportról, kultúráról vagy családi programokról. Európa egyik legnagyobb, 10-12 éven belül gazdaságilag is megtérülő kulturális beruházásának eredményeként évente várhatóan 1 millióval több vendégéjszakát töltenek majd a fővárosban.

A Városliget komplex fejlesztését és megújítását célzó Liget Budapest projekt keretében öt új múzeumépület kap helyet a park jelenleg sem zöld területein, valamint a Városligetben található, lebontásra ítélt létesítmények helyén.A park zöldfelületeinek részleges megújítása már 2014 tavaszán megkezdődött, 2018-ra pedig, a Liget Budapest Projekt megvalósításával a városligeti park zöldfelülete a jelenlegi 60 százalékról 65 százalékra nő majd. A fejlesztések alatt a Ligeten áthaladó autósforgalom csökkentésére is sor kerül annak érdekében, hogy egy a jelenleginél sokkal kisebb környezeti terhelést elszenvedő park várja majd a kikapcsolódni, sportolni vágyó látogatókat.

Az új múzeumi épületek megvalósításával valamint a Liget zöldterületének bővítésével és rehabilitációjával párhuzamosan az Állatkert nagyszabású fejlesztése, a Fővárosi Nagycirkusz megújítása, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum épületének eredeti tervek szerinti helyreállítása és bővítése is megvalósul.  A Liget Budapest Projektnek köszönhetően a Városliget a minőségi zöldterületi kikapcsolódás, a kultúra és a szórakoztatás európai rangú és vonzerejű helyszínét jelenti majd 2018-tól valamennyi idelátogató számára.

Korábbi cikk a témában:
Világhírű sztárépítészek a Ligetről (videó)
Aki nem lép egyszerre … Így zárták ki Zobokiék tervét
Íme, az Új Nemzeti Galéria-pályázat első helyezettjei
Itt vannak a részletek a Liget Budapest Projekt újabb tízmilliárdos beruházásáról
 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások