épületek

Svájci „barlang szálló” a „barlangfürdő” mellett.

Egy kis kitérőt tennék a koránt sem lezárult kalákás, fürdőfelújítós témát illetően.


iStvan | 2011.01.31
A kitekintés tárgya a svájci Vals nevű hegyi falucska, mely kezdi magából kitermelni a kuriózumépületeket. Azért akadtam fenn a témán, mert egy légifotót nézve ismerősnek tűnt az. Mégpedig 2006-ból, amikor a Peter Zumthor vals-i házának bemutatásával foglalkozott sok építészeti portál.

Például ez is:http://www.freeweb.hu/kozep2/?p=44

Nos a légifotón (lásd a képeknél) a Zumtor által tervezett termálfürdő mellett található a cikkem tárgya, a gyakorlatilag földbe simuló, homoruló szállóépület.
Hogyan lehet a föld alatt luxusvillát építeni, avagy egy szuterénbarlang csillogása a Wallpaper döntőjében. Hogy miről beszélek?
A Wallpaper magazin mostani számában tette közzé a Wallpaper Design Awards 2011 döntőseinek listáját 11 kategóriában. Mindegyik kategóriában a zsűri által legjobbnak vélt öt munka szerepel, ezek között találtam a Legjobb magánház kategóriában a Villa Valst, ezt a földbevájt luxuslakást a svájci Alpokban. Mindegyik kategóriában vannak érdekesek.
A svájci Vals nevű hegyi faluban, 1250 m magasan található villa ugyan magántulajdon, de bárki által kibérelhető. A házat két holland építész, Bjarne Mastenbroek és Christian Müller tervezte. 160 nm alapterületen 4 hálószoba, nappali, fürdőszobák és egy korszerű konyha található, a 60 nm-es teraszról pedig szép kilátás nyílik a környező zöldellő vagy épp havas rétekre és a szemközti hegycsúcsokra. Összesen 10 embernek biztosít egyidejűleg elegendő szállást, ahol a csodálatos környezeten kívül közelről megtapasztalhatjuk a holland design és a svájci minőség találkozását, feltéve, hogy össze tudunk szedni 10 fizetőképes barátot. A villa főszezonban 3450 euró/hét (!) áron bérelhető.
A belső térben nagyrészt meghagyták a nyers beton falakat, amelyen a fa használata és a textilek tompítanak egy kicsit. Az enteriőrökben többek között olyan neves designerek munkái találhatók, mint Hella Jongerius, Marcel Wanders, a Studio JVM és Aldo Bakker. A bútorokat a Moooi és a Vitra kollekcióiból válogatták össze.
Számomra is bámulatos a nyersbeton és a helyben megtalálható anyagok használata a kifejezetten modern anyagok mellett.
A házat természetesen úgy tervezték, hogy energiafelhasználása minimális legyen, ugyanis a közeli folyóba egy turbinát telepítettek, amely a víz erejét felhasználva állít elő energiát és ez fedezi a ház energiaszükségletét.

Forrás (személyes kiegészítéssel):
http://dizain.hu/2011/01/luxus-barlang-svajcban/
http://www.csekkold.hu/tech/41-hardver/494-villa-vals-a-lyukhaz  

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások