rendezvény képzés

Újdonságok a 2011. évi Építész Tervezői Napokon


B-y | 2011.02.03
Megújul a Metszet folyóirat kiadója által szervezett Tervezői Napok konferenciasorozat: az új témakörökhöz kapcsolódóan minden alkalommal elhangzik egy építészeti szempontú, áttekintő előadás, valamint egy építésügyi szakértői előadás, mely a kivitelezés során tapasztalt hibákat, tanulságokat mutatja be konkrét példák alapján.

A konferenciasorozat szakmai védnöke:
dr. Becker Gábor egyetemi tanár (BME), az Építészmérnöki Kar Épületszerkezettani Tanszék vezetője

A sorozat szakmai szervezője és levezetője:
Horváth Sándor egyetemi adjunktus, Pataky Rita egyetemi adjunktus

Program

2010-ben a Metszet által szervezett konferencia- és szakmai továbbképzés sorozaton, az öt konferencián összesen 1233 építész és műszaki ellenőr vett részt.
2011-ben újdonság, hogy minden alkalommal az adott témakörhöz kapcsolódóan elhangzik egy építészeti szempontú, áttekintő előadás, valamint egy építésügyi szakértői előadás, mely a kivitelezés során tapasztalt hibákat, tanulságokat mutatja be konkrét példák alapján.
Az előadások reggel 9 órakor kezdődnek. Alkalmanként 4-5 szakmailag elismert egyetemi oktató tart előadást, ezt egészítik ki a cégek témakörhöz kapcsolódó alkalmazástechnikai, anyagismertető előadásai. A programhoz ebéd és két kávészünet kapcsolódik.
MÉK (2010/297): 2 pont
MMK (01/2010/0036): 1,5 pont

Helyszín:
A Bara Hotel konferenciaközpontja (Budapest XI., Hegyalja út 34-36.)

REGISZTRÁLNI ITT LEHET

Időpontok – témák:

Upcycling épületléptékben
Március 24.
Az upcycling olyan újrahasznosítást jelent, ahol a tönkrementnél magasabb értékű vagy jobb környezeti megítélésű termék jön létre – ez értelmezhető épület-, sőt városrész-léptékben is, az értéknövelő felújításnak ez egy új szemlélete, ami a meglévő szerkezetekre helyszíni nyersanyagként tekint.

Paraméterspecifikus járófelületek
Május 5.
Több mint tucatnyi olyan tulajdonsága van külső-belső padlóinknak, melyek a harmonizált EU szabványok szerint paraméterezhetőek, azaz számszerűen megadható az elvárt teljesítmény – ezek pontos megadása a tervező, biztosítása a kivitelező és a műszaki ellenőr feladata.

VÍZhatlan, VÍZzáró, VÍZálló
Június 2.
Csak a szakmai terminológiák pontos használata eredményezheti, hogy az épületek legfőbb károsítója, a különböző formában fellépő víz, nedvesség elleni védelem formája és mértéke szakszerű és a funkciónak megfelelő legyen.

Épületklimatológia
Szeptember 15.
Ma már önálló tudományág foglalkozik az épületek belső klímájával, annak egészségügyi vonatkozásával. Ennek biztosítása során azonban a szűkebb és tágabb klímára, az éghajlatváltozásra is tekintettel kell lenni: nemcsak az épületek ökológiai lábnyomát kell korlátozni, de a változó klíma hatásaira is fel kell őket készíteni.

Épületburok-koncepció
November 10.
A passzívháztervezésben elterjedt fogalom az épületburok, mely kifejezi az épületet körülvevő szerkezetek (tetők, homlokzatok, nyílászárók, padlók) egységes tervezésének igényét: csak folyamatos burok képes hőhídmentes, páravédelmi szempontból megfelelő, jó teljesítményű külső téri lehatárolást nyújtani.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások