épületek 2015 Chile Cristián Undurraga Expo Milánó pavilon

Expo 2015 Milánó: a chilei pavilon

Cristián Undurraga – Chile Pavilion


Lekics Gábor | 2015.05.11
A milánói kiállításon Chile Cristián Undurraga építész pavilonjával képviselteti magát. Több izgalmas pavilonnal szolgáltak már korábban chilei építészek, nézzük mivel készültek 2015-ben.

Undurraga terve 21 pályamű közül került kiválasztásra egy nyílt pályázaton, melyet a Chilei Építészeti Egyetem és a Chilei Építészkamara írt ki 2013-ban. A pavilon követi a korábbi Világkiállításokra készült chilei pavilonok sorát, melyek közt megemlítendő a 92-es expóra épült történelmi jéghegyet, vagy a 2010-ben aranyérmet nyert sanghaji pavilon.

Az idei pavilon is legalább olyan izgalmas, mint híres elődei. A rétegelt ragasztott fa tartókból kialakított hálós szerkezet kéthéjú homlokzat formájában öleli körbe a kiállítóteret. A téglatest alakú tömeget mintegy körbefonja a vízszintes és ferde helyzetű gerendákból álló rombuszmintás szövet. Ugyanez a motívum feltűnik a pavilon födémszerkezetében is. Jellemzően a belső térben is a fa dominál, mint élő és „örök” anyag, mely természetes hatásával remek alaphangulatot ad az élelmezési kérdésekkel foglalkozó témának.

A pavilonon végighaladva audiovizuális kiállításon mutatják be a látogatóknak Chile élelmiszeriparát, kiemelve a minőségi exportcikkeket. A túra végén lehetőség nyílik a helyszínen megkóstolni és megvásárolni a különféle termékeket.

A milánói expó május elsején nyitott, és október 31-éig várja a látogatókat. Ez idő alatt a szervezők több mint 24 millió érdeklődőre számítanak.

Építészet: Cristián Undurraga
Helyszín: Ingresso EXpo, Via Giorgio Stephenson, 107, 20157 Milano, Italy
Megvalósulás éve: 2015

Fényképek: Cristián Undurraga
Forrás: ArchDaily

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások