épületek Dél-Korea garzon minimáltér SsD Szöul társasház

Koreai társbérlet – minimáltársasház Szöulból

Songpa Micro Housing / SsD


Lekics Gábor | 2015.05.13
A zsúfolt városok és a lakáshiánnyal küzdő kerületek problémáira építészek százai, ezrei keresik világszerte a megoldást. Dél-Koreában érdekes példával rukkoltak elő az SsD iroda munkatársai.

A városok zsúfoltsága és a lakhatási költségek emelkedése világszerte problémát jelentenek. Erre megoldás lehet, a minimállakások térhódítása, bár ezek sokszor kisebb komfortértékkel bírnak. A kis alapterületű lakások, vagy, ahogy nálunk használatos, garzonlakások területén két típust különböztethetünk meg. Vagy a helyiségek adott méretét maximálisan kihasználva töltjük meg a lakást, vagy hasonló funkciókat összevonva többfunkciós tereket kialakítva minimalizáljuk a lakások méretét.

A Songpa építészeti egy új megoldást kínálva úgy gondolkoztak, hogy bizonyos funkciókat közösségi térként meghagyva, csak a személyes tereket elkülönítve alakítják ki a lakóegységeket. Viszont mindezt úgy teszik, hogy a külvilággal való kapcsolat az épületet körülvevő erkélyrendszeren és a kilátáson keresztül folyamatosan biztosított legyen. A lakások egyszerre vannak szeparálva és a közös vérkeringésbe illesztve.

Ezen gondolatmenet segítségével a tervezők az alapterület és a funkcióelrendezés mentén egyszerre minimalizálták a lakótereket.

Az épületben 14 blokk kapott helyet, melyek egy vagy két személy számára szolgálhatnak lakásul. Igény esetén, baráti társaság vagy párok esetén lehetőség van a lakóterek variálására is.

Továbbá a lakóterek többszörös funkcióval bírnak. Egyszerre töltik be a pihenőtér és a dolgozóhely szerepét is. Ez a rugalmasság lehetővé teszi, hogy hosszútávon berendezkedhetnek az itt lakók, és fenntarthatóan tudják élni mindennapjaikat. A földszinten helyet kapott egy galéria-kávézó, mely a nappali szerepét töltheti be az itt lakók számára. Itt együtt lehetnek, kikapcsolódhatnak, vagy akár alkotó tevékenységet is végezhetnek. A közösségi tér kiállítások vagy rendezvények szervezésére is alkalmas.

Az épületet az utcaszinttől egy emelettelfeljebb emelték, így a parkolás az épület alatt megoldható mindenki részére. Innen lépcsőn lehet feljutni a galéria szintjére.


Helyszín: Szöul, Dél-Korea
Építészet: SsD
Munkatársak: Jinhee Park AIA, John Hong, SsD
Statika: Mirae Structural Design Group
Kivitelező: Kiro Construction

Fényképek: SsD
Forrás: ArchDaily

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások