cikk

AutoCAD 2016 újdonságok

Felhasználóbarát renderelés


Haja Andrea | 2015. május 22.
     
1982 decemberében egy startup vállalat kiadott egy kis CAD programot. A program még a nevében is kicsi volt: MicroCAD. És mégis most, 33 évvel később, ez a kis CAD program még mindig létezik. Annyi év után mégis milyen új szolgáltatásokat tudott hozzáadni az Autodesk a vezértermékéhez? Tulajdonképpen nem is akármilyeneket.

Az autodeskfourm.hu oldalon cikksorozatot indítottunk az AutoCAD 2016 szoftver újdonságainak ismertetésére. Most ebből a cikksorozatból emeltük ki a renderelés területén történt újításokat, a korábbi anyagok összefoglalásával.

Tavaly a felhasználókat egy új típusú üdvözlőképernyő, az Új lap köszöntötte. Az AutoCAD 2016 kiadásban ennek a neve Indítás lapra módosult, és folyamatosan látható. Elődjéhez hasonlóan az Indítás lap is két keretből áll: a Tanulás és a Létrehozás keretekből.

Alapértelmezés szerint a Létrehozás keret jelenik meg, ahonnan új rajzokat kezdhet, megnyithatja a meglévő rajzokat és hozzáférhet a frissítésekhez, míg a Tanulás keret a szoftver megismerését segítő eszközöket biztosítja. Az AutoCAD 2016 indításakor elsőként mindig az Indítás lap látható, amely akkor is megjelenik, ha a program úgy fut, hogy egy rajz sincs megnyitva. Az Indítás lap azonban már a rajzterület tetején, a rajz fájllapjai mellett is folyamatosan látható. Erre kattintva bármikor könnyedén visszatérhet az Indítás lapra.

Emellett az AutoCAD 2015 felülete számos módosítást tartalmazott, beleértve az áttervezett állapotsort, amely az egyszerű eszközöket egyetlen, könnyedén testre szabható területen gyűjtötte össze a képernyő jobb alsó sarkában, míg a Modell és az Elrendezés lapok a bal alsó sarokba kerültek.

Néhány eszköz azonban véletlenül lemaradt a tavalyi állapotsorról. Az AutoCAD 2016 orvosolja ezt a helyzetet. Az Objektumok elkülönítése és a Felhasználói felület zárolása eszköz már hozzáadható az állapotsorhoz, és ha az állapotsor túl zsúfolttá válik, az eszközök automatikusan egy második sorba kerülnek.

A megújult felhasználói felület zárolása egy érdekes eszköz.
Az AutoCAD mindig is nagy mértékben testre szabható volt, ez a testre szabhatóság azonban problémákat okozhat. A felhasználókat olykor megzavarhatja, ha egy közös munkaállomáshoz ülve azt veszik észre, hogy a kedvenc eszközpalettáikat vagy szalagpaneleiket átrendezték.
Ha engedélyezik a Felhasználói felület zárolása eszközt, az zárolja a felületet, és ezáltal megakadályozza ezeknek az elemeknek a mozgatását. Mivel a Felhasználói felület zárolása korábban csak a parancssorba gépeléssel volt elérhető, sok felhasználó nem is tudta, hogy létezik. Tehát gyakorlatilag nem új szolgáltatásról van szó, az állapotsorba való bekerülése azonban azt eredményezheti, hogy több felhasználó használja ki a programnak ezt a képességét.

Ami azonban újdonság, az az Elrendezés lapok örömmel fogadott fejlesztése a bal alsó sarokban. A felhasználók már húzással is mozgathatnak vagy másolhatnak elrendezéseket olyan pozíciókba, amelyek az elrendezés lapok nagy száma miatt csak a menüből érhetők el. Emellett a jobb gombbal kattintva előhívható menü új vezérlőket tartalmaz, amelyek lehetővé teszik az elrendezés lapok rögzítését az állapotsorral egy vonalban vagy fölötte.

Intelligens méretezés

Az AutoCAD-felhasználók rajzok millióit hozzák létre terveik dokumentálásához, ezért az új dokumentációs eszközök mindig fontosak. Így bizonyára izgatottan várják ezeknek az eszközöknek a fejlesztéseit az AutoCAD 2016 programban.

Az AutoCAD méretezési parancsának fejlesztései cseppet sem maradnak el a bámulatostól. Ahelyett, hogy közel egy tucat különböző eszköz közül kellene választani a hossz-, sugár-, szög-, bázisvonalas vagy koordinátaméretek elhelyezéséhez, az AutoCAD 2016 mostantól egy örömmel fogadott alternatívát nyújt.

Az új, egyetlen MÉRET parancs könnyedén hozzáférhető opciókat biztosít bármilyen típusú méret létrehozásához, de a felhasználók valószínűleg még a beállítások megadását sem találják majd szükségesnek. Ha a mutatót a méretezni kívánt objektum fölé mozgatja, a program automatikusan felismeri annak mögöttes geometriáját, megjósolja a kívánt méret típusát, és megjeleníti az eredmény előnézetét, mielőtt létrehozná azt.

Ha a mutatót például egy vonalas objektum fölé helyezi, a program megjeleníti a megfelelő vízszintes, függőleges vagy illesztett méret előnézetét. Az objektum kiválasztása után elhelyezheti a méretet, vagy áthelyezheti a mutatót egy másik, nem párhuzamos vonalas objektum fölé egy szögméret megjelenítéséhez és létrehozásához. Ha a mutatót egy ív fölé mozgatja, a program egy sugárméretet jelenít meg. Egy kör fölé helyezve pedig egy átmérőméret lesz látható.

Az új MÉRET paranccsal a bázisvonalak, a láncméretek és a koordinátaméretek hozzáadása szinte erőfeszítés nélkül lehetséges. A parancs egy méret elhelyezése után aktív marad, így egyszerűbben helyezhet el egymás után több méretet. Ha pedig egy olyan méretet próbál meg elhelyezni, amely átfedésben van más hasonló méretekkel, a helyi menü lehetőségeket kínál fel a meglévő méret automatikus áthelyezéséhez, megtöréséhez vagy cseréjéhez.

Az új MÉRET paranccsal továbbá könnyedén illesztheti vagy állíthatja be a térközt a méretek között, ami segítséget jelent a tetszetős dokumentáció létrehozásában. A méret elhelyezése után beállíthatja a méretszöveg méretét, tördelését, valamint tájolását, mindezt anélkül, hogy akár egyetlen parancsot is újra kellene indítania. A szalag egy új eszköze lehetővé teszi annak vezérlését, hogy a méretek melyik fólián jöjjenek létre, hasonlóan ahhoz, ahogy a sraffozási mintákhoz ad meg fóliát.

A felhasználók kívánságainak valóra váltása

A méretezés fejlesztései olyannyira jelentősek, hogy az AutoCAD 2016 programot akár a méretezési kiadásnak is hívhatnák. De ebben a kiadásban sokkal több van. Az új geometriai középpont tárgyraszter – második helyezett az AUGI (Autodesk User Group International – Autodesk felhasználói csoportok világszerte) kívánságlistáján – használatával poligonok és zárt vonalláncok geometriai középpontjához illeszthet egy pontot.
Az új izometrikus háló pedig automatikusan illeszkedik a felső, a bal és a jobb oldali izometrikus síkokhoz izometrikus rajzok létrehozásakor.
A felhasználók emellett mostantól kerettel láthatnak el bármilyen többsoros szöveget – ami az AUGI kívánságlista ötödik helyén szereplő kérés volt.

A Szövegformázás másolása gomb az AutoCAD 2016 programban „ragadós”, így a kijelölt szöveg tulajdonságait többször alkalmazhatja a bekezdéses szövegobjektumokban, beleértve a mutatók, a táblázatok és a méretek szövegeit.

Az AutoCAD 2016 többi módosítása valamivel finomabb. A korábbi verziókban, ha nagy mennyiségű objektumot mozgatott vagy másolt, a program gyakran „megállt”, amíg újra generálta a képernyőn látható képet. Az AutoCAD 2016 grafikai fejlesztései megszüntetik ezt a késést. Ugyanez érvényes a tulajdonságok módosításainak előnézetekor, például a szín és a vonaltípus esetében.

A parancsok előnézeti képessége, amelyet először az AutoCAD 2015 programban a metszés, hosszabbítás, megtörés és a tulajdonságmásolás parancsok tartalmaztak, az AutoCAD 2016 esetében már a simítás, törlés, nyújtás, forgatás és léptékezés parancsok esetében is elérhető. A DirectX 11-támogatású grafikus hardverrel rendelkező felhasználóknak feltűnhet, hogy a görbék a nagyítás mértékétől függetlenül simának látszanak. És elmúltak már azok a napok, amikor nagyításkor vagy pásztázáskor kézi újragenerálást kellett végrehajtani, hiszen az AutoCAD 2016 szükség esetén gyorsan és automatikusan megteszi azt.

A régóta az AutoCAD részét képező Revízióbuborék parancs eddig kevés beállítással rendelkezett, így ha módosítani kellett egy meglévő revízióbuborékot, akkor a könnyebb utat általában a buborék törlése és annak újrakezdése jelentette.

Az AutoCAD 2016 új Revízióbuborék eszközével négyszögletes, poligon és szabadkézi buborékokat hozhat létre. Az eszköz megjegyzi a legutóbb használt módszert, ám saját preferált módszerét is megadhatja alapértelmezettként. De talán a legfontosabb az, hogy mostantól fogók segítségével módosíthatja a meglévő revízióbuborékokat, új revízióbuborék-szakaszokat rajzolhat, és törölheti a meglévő revízióbuborékok kijelölt részeit, így teljesült az AUGI kívánságlista négyes számú kérése.

Egyszerűbb renderelés

Előfordult már Önnel, hogy renderelni próbált, de a beállítások és változók garmadája láttán elment a kedve az egésztől?
Nos, az Az AutoCAD 2016 könnyen használható, felhasználóbarát felületének köszönhetően azok is elboldogulnak a renderelési feladatokkal, akiknek nincsen kisujjában a digitális képszerkesztés minden trükkje!

Az AutoCAD 2016 a régebbi MentalRay motort új renderelő motorra cserélte. Az új renderelő motor beszéli az átlagember nyelvét, aki „csak” egy látványos képet szeretne renderelni.

Az új fizikai alapú útvonalkövetéses renderelőnek köszönhetően egyszerűbben, jobb eredmények mellett renderelhet az AutoCAD programban. Sokkal kevesebb beállítással kell megküzdenie.
Az alapbeállítások lehetővé teszik, hogy a renderelést meghatározott időtartamig futtassa, vagy amíg a számítógép végre nem hajtja a meghatározott számú lépést. A program számos renderbeállítást tartalmaz, és a felhasználók könnyedén létrehozhatják a sajátjukat is.

Az új renderelőmotor emellett képalapú megvilágítási (IBL) környezeteket is tartalmaz, amelyek automatikusan alkalmazzák a világítási hatásokat.
Ezen IBL-környezetek némelyike 360 fokos háttérképeket tartalmaz, amelyek körülveszik a modellt, illetve használhatja saját egyéni 2D háttérképét is.

Az expozíció és a fehéregyensúly további vezérlők segítségével szabályozható.
Az új, a korábbinál intuitívebb renderelési ablak megjeleníti az aktuális renderelési folyamatot, és lehetővé teszi a renderelések bitképfájlokba mentését.

Az eredmény magáért beszél!

Az AutoCAD 2016 számos további fejlesztéssel bővült a renderelés terén. A lényeg, hogy könnyebben, és a korábbinál is jobb eredménnyel végezheti el a feladatokat!

Egyéb fejlesztések
A program természetesen számos – kis és nagy – fejlesztést tartalmaz. Például mostantól szabályozhatja az objektumok fóliáinak megjelenítését külsőleg hivatkozott, FÓLIA beállításra nem állított rajzokban. Az Xrefekből származó fóliák mostantól a Tulajdonságok paletta helyett a szalagfóliák listájában jelennek meg szürke szöveggel.

A PDF-támogatás is sokat javult: sokkal gyorsabb teljesítményt biztosít a PDF-alávetítésekkel történő munka során.
Amikor egy PDF-fájlt exportál az AutoCAD programból, a rajzon lévő minden szöveg kereshetővé válik a kimeneti PDF-fájlban, és a létrehozott PDF-fájlok mostantól tartalmazzák az eredeti rajzokban lévő hiperhivatkozásokat is. Ha például más lapokra vagy elnevezett nézetekre mutató hivatkozásokat tartalmazó megjegyzéseket hoz létre, akkor a PDF-fájlban ezekre a megjegyzésekre kattintva közvetlenül a hivatkozott lapokra vagy nézetekre ugorhat.
Az elrendezésnevek mostantól automatikusan oldalcímkeként jelennek meg a PDF-fájlban. Mindezek a fejlesztések egyszerűbbé teszik a rajzok PDF-változataiban történő navigációt.
Az AutoCAD Lapkészletkezelője is megújult a PDF-fejlesztések támogatása érdekében.

Az AutoCAD 2016 legtöbb új szolgáltatását, beleértve a felhasználói felület fejlesztését, a szöveg és a méretezés javításait és az új revízióbuborék eszközt, az AutoCAD LT 2016, 2D-s AutoCAD alternatívája is tartalmazza.

Az AutoCAD 2016 egy újabb kiváló kiadás, amelynek jelentős fejlesztései biztosan vonzóak lesznek számos felhasználó számára.


Ismerje meg a hatékonyságnövelő eszközök új, 2016-os generációját és az új fizetési megoldások előnyét. Regisztráljon ingyenes, online előadásainkra és bővítse szakmai ismereteit a hatékonyabb és költségkímélőbb munkavégzéshez! További információ az online előadásokról és regisztráció itt

forrás: autodeskforum.hu

(x)

A szerző legújabb cikkei:
A Perzsa-öböl új ékköve
BIM – Általános használhatóság, adaptív terek, rugalmasság
Autodesk Fórum – Az Alkotás jövője szakmai konferencia: 2017. november 9.
Megjelent az eddigi legjobb Revit verzió
Örökös Autodesk licencek január 29-ig eladók, vagy 15-25% kedvezménnyel bérelhetők január 20-ig
Hatékonyabb projekttervezés a Revit 2016 R2 frissítéssel
Az Autodesk Revit 2016 új szolgáltatásai
Új épülettervezési programcsomagok
Autodesk BIM 360 Glue
Világszínvonalú világítótestek Autodesk technológiával
Megjelent az AutoCAD 2016
Autodesk fejlesztési központ - az Autodesk új Tel-avivi irodájaKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 1 (1 szavazatból)