kiállítás épületek cikk belsőépítészet 2015 Expo Milánó orosz pavilon

EXPO 2015 Milánó – az orosz pavilon

Russia Pavilion – Milan Expo 2015 / SPEECH


Lekics Gábor | 2015.05.23
Az EXPO főutcáján kapott helyet a 3260 négyzetméteres orosz pavilon. A főbejárat felett egy hangsúlyos konzolos tartó kapott helyet, mely felületén tükrözi vissza az alatta elterülő bejárati területet, mintegy monumentalizálva a pavilont.

A 30 méteres görbe felületű konzol frappáns megoldás, mely igazán emlékezetessé teszi a pavilon a látogatók számára. Így a hangsúlyos szerkezeti elemnek nemcsak a napfény és az eső elleni védelem a fő célja. A tükörfelület a belső térben is folytatódik, így nehezen dönthető el hol ér véget a tér, és hol kezdődik a tükörből visszaköszönő világ. A látogatók önmagukat és környezetüket látják viszont a plafonról. A tükörfelületet polírozott rozsdamentes acéllemezekből alakították ki. Az EXPO éjjeli fényeinek visszatükrözésével mesebeli látvánnyá alakul a pavilon.

Az egyedi megoldás használata jól illeszkedik az orosz és szovjet vásári pavilonok több mint 100 éves történetének hagyományába.

A történelem során különböző stílusokban épültek az orosz pavilonok. Jellemzően a 20-as évek konstruktivista épületei és a 30-as évek Art Deco stílusa után a modernizmus felé fordultak a világháború utáni években. Egy dolog azonban mindvégig változatlan maradt: a dinamikus, egyszerű de jól felismerhető főbejárat mindig jellemezte az ország vásári épületeit. Ezen hagyomány mentén próbáltak a SPEECH iroda építészei, a modern építészet eszközeivel egy jellegzetes orosz pavilont tervezni.

Ez különösen fontos a világkiállításokon, hiszen az egymáshoz igen közel fekvő pavilonok sorában nehéz érvényesülni megfelelő kitűnést biztosító eszközök használata nélkül.

Kiegészítő anyagként fapallókból álló felület jelenik meg a pavilon oldalain, egyszerre jelképezvén a környezettudatosságot, illetve az orosz építészeti hagyományokat. Az épület teljes tetőszerkezete fapanelekkel van borítva. A pavilon fogadótere üveg függönyfallal határolt, tovább erősítve a vizuális hatást.

A belső terekben is megjelenik a tükröződő burkolat a födémeken, illetve a pillérek is rozsdamentes acéllal borítottak. A fafelület a belső térben a recepciós pult borításként mutatkozik meg, párhuzamot vonva a pavilon külső felületképzésével.

A kiállítóterekben az orosz mezőgazdaságot bemutató kiállítás kapott helyet, melyen interaktív és vizuális módon mutatják be a termesztett növények végeláthatatlan sorát. A kiállítást kiegészítendő, egy 190 férőhelyes előadóteremben filmek és előadások megtekintésével tudják bővíteni ismereteiket az ide látogatók.

Helyszín: Via Giorgio Stephenson, 107, 20157 Milanó, Olaszország
Építész munkatársak: Sergei Tchoban, Alexei Ilyin, Marina Kuznetskaya
Alapterület: 3260.0 m2
Megvalósulás éve: 2015

Építészet: SPEECH
Generálkivitelező: RT Expo
Kiállítás tervező: Yuri Avvakumov
Kiállítás dizájn: Simpateka RUS

Fényképek: Alexey Naroditskiy, Roland Halbe
Forrás: ArchDaily

A sorozat korábbi részei:
EXPO 2015 Milánó: a kínai pavilon
EXPO 2015 Milánó: az arab pavilon
EXPO 2015 Milánó: az amerikai pavilon
EXPO 2015 Milánó: a chilei pavilon

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások