sebesp | 2015.05.25
Gigantikus szélkerék épülhet Rotterdamban. A felhőkarcoló szélturbinát, lakásokat, hotelt, sőt még egy óriáskereket is magába foglal majd 40 forgó kapszulával.

174 méter magas tornyot álmodnak a tervezők a holland nagyváros vízparti területére, mely reményeik szerint emblematikus megjelenésével és innovatív technológiai megoldásával nemcsak a város jelképe lehet, de a nagyközönség számára is új megvilágításba helyezi korunk műszaki forradalmát.

Két gyűrű alkotja a szerkezetet, egy forgó külső, mely 40 óriáskerék kabint tartalmaz, a mozdulatlan belső gyűrűben pedig lakások, szálloda és étterem kapnának helyet.

A tervezők szerint az óriás korong közepébe helyezett szélkerék nem fogja a lakók nyugalmát megzavarni, mivel egyáltalán nem ad majd ki hangot. A hagyományos szélerőművekkel ellentétben, melyek az energiát mozgással generálják a "Holland Szélkerék" nem igényel mozgó elemeket, ehelyett a szél és víz közreműködésével állítanak elő energiát.

A technológiát EWICON-nak nevezik, kidolgozójuk a Delfti Műszaki Egyetem két kutatója, Johan Smit and Dhiradj Djairam. Az elektromos áramot vékony fémcsövek által létrehozott elektromos mezők és a csövekből kifúvott vízpermet segítségével állítják elő. A szél vízcseppeket hoz létre melyek a pozitív elektródák felé haladnak, növelve potenciáljukat energia képződik, amit össze lehet gyűjteni. A kutatók szerint a folyamat olyan, mintha egy követ gördítenénk hegynek felfelé, a gravitációval szemben.

"Az ötlet akkor született, amikor Rotterdam fellendüléséről beszélgettünk, feltéve, hogy szükség lenne egy igazi attrakcióra. A kezdetektől fogva bele akartuk illeszteni az ötletünket egy 100%-osan fenntartható épületbe, mely helyet ad minden fajta műszaki innováció számára." mondja Lennart Graff.

A „világ leginnovatívabb szélkereke” terveit a DoepelStrijkers építésziroda készítette Meyster's és BLOC irodák közreműködésével.

Forras: www.dezeen.com
Videó a technológiáról:

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások