hír cikk

A Corvin Sétány elnyerte az Urban Land Institute "Global Award for Excellence" díját


vajnagi.szilvia | 2015.05.28
A CNN figyelmét is felkeltette, hogy a Corvin Sétány Magyarországon elsőként nyerte el a város- és ingatlanfejlesztési szakma Oscar-díjaként emlegetett elismerést, az Urban Land Institute „Global Award for Excellence” díját. A világ vezető hírcsatornája a legnagyobb hazai városfejlesztési projektről helyszíni riportot forgatott.

A CNN amerikai hírcsatorna április 30-án és május 2-án forgatott a budapesti Corvin Sétányon. A körülbelül 3 perces riport a díjnyertes projekt város rehabilitációs jelentőségét emeli ki, és mintegy 370 millió háztartásba viszi majd a hazai fejlesztés jó hírét. A tudósításban megszólal a projekt szellemi szülőatyja, Alföldi György építész (a RÉV8 Zrt. igazgatósági tagja, a BME Urbanisztika Tanszék tanszékvezető-helyettese) és Radványi Gábor, a Futureal főépítésze. A helyszíni riport június 1-jén kerül adásba, magyar idő szerint 17.00 órakor a CNN „Connect the World” című műsorában.

A 36 méter széles és 350 méter hosszú Corvin Sétány közel 22 hektáros területet ölel fel Budapest szívében. A teljes infrastrukturális, építészeti és környezeti megújuláson átesett VIII. kerületi városrészben magas színvonalú lakó- és irodaházak, valamint kereskedelmi, szolgáltató és sport funkciójú területek kerültek kialakításra a 100%-ban magyar tulajdonú Futureal és Józsefváros önkormányzata példaértékű összefogásában. Ilyen léptékű változás nem történt Budapest belső kerületeiben az 1896-ban befejezett Andrássy út építése óta. A 15 éven átívelő, innovatív várostervezési koncepcióra és a legmodernebb ingatlanfejlesztési megoldásokra épülő projekt eredménye egy élettel teli, emberi léptékű, élhető és fenntartható városi közeg, amely a környék ütőerévé vált, és napjainkban mintegy 4000 lakót és több mint 4000 itt dolgozót számlál.

A Futureal 2014 őszén nyerte el a Corvin Sétány projektért – hazánkban elsőként – az Urban Land Institute „Global Award for Excellence” díját. Az 1936-ban alapított, washingtoni székhelyű Urban Land Institute non-profit, oktatással és kutatással foglalkozó, 32.000 tagot számláló nemzetközi civil szervezet, melynek célja a felelős területhasználat és ingatlanfejlesztés ügyének felkarolása és egy erős, nemzetközi szakmai közösség összefogása. A szervezet 11 tagú zsűrije tavaly 36. alkalommal jutalmazta a legjobbakat az ULI Global Awards for Excellence díjával. A győztes projektek elbírálásánál épp olyan fontos szempont a felelős terület-használat, mint a létrejött fejlesztés építészeti minősége, a környezetre gyakorolt hatása, a fejlesztők és a helyi szervezetek közötti együttműködés. 2014-ben a Corvin Sétány mellett ULI díjat nyert többek között a Governor George Deukmejian Courthouse bírósági épület környezettudatos, PPP konstrukcióban megvalósult rehabilitációja Kaliforniában, a Sixty London kereskedelmi irodakomplexum Londonban, az oszlói Fjord City városmegújítási projekt részét alkotó Tjuvholmen épületegyüttes.

A 2014-es díjazottak teljes listája az ULI honlapján itt érhető el

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások