pestimonika | 2011.02.09
A Krusne-hegység egy völgyében, 820 méteres tengerszint feletti magasságban, nem messze a német határtól felépült ház egy családi hétvégi ház és egy vendégház keveréke, síelés és természetjárás céljára. A terveket Pavel Nasadil (FAM Architekti) készítette, Marek Nábelekkel együttműködve.
A tervezés periódusa viszonylag hosszú ideig tartott, az építtető elég nagy szabadságot adott a tervezőknek az építészeti program szempontjából. A ház formáját és léptékét nagyrészt a hely topográfiája, a kilátás és a napfény felé fordulás határozza meg. Az uralkodó nyugati széljárás ellen egy oromfal védi az épületet.
A rendelkezésre álló alacsony költségvetés és a kemény helyi klíma miatt egyszerű konstrukciót választottak, amit a kivitelezésre alkalmas időjárás rövid időszaka alatt is meg lehetett építeni. A külső falak és az egyéb teherhordó falak 50 cm vastag kerámiaelemekből állnak. A ház, mint egy barlang véd az időjárás viszontagságai ellen, ezt az érzést a belső falak nagy vastagsága is erősíti. A belmagasság váltakozó, a lépcsőházi zónában minimális, a nappali térben viszont 3 méterre növekszik. Ez még tovább fokozza azt a hangulatot, hogy a környező táj tulajdonképpen belép a házba a nagy üvegezett nyílásokon át. Minőségi építőanyagokat alkalmaztak (tömörfa, látszóbeton, alumínim nyílászárók) és ezeket meghagyták az eredeti megjelenésükben.
További információ: www.famarchitekti.com
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások