hír Liget Budapest Magyar Zene Háza Sou Fujimoto

Szerdán Baán leszerződtette Sou Fujimotót


Csépé | 2015.06.10
Június 10-én Sou Fujimoto, a világhírű japán építész aláírta a szerződést a Bartók Központ - Magyar Zene Háza tervezésére. A Városligeti tó partján, a volt Hungexpo irodák helyén a tervek szerint jövő nyáron kezdődik el az építkezés.

A Bartók Központ - Magyar Zene Háza tervezésére 2014. őszén kiírt nyílt, nemzetközi tervpályázatra összesen több mint 168 pályamű érkezett a világ minden tájáról. Sou Fujimoto terve kiemelkedett a mezőnyből, a nemzetközi zsűri többek között az épület könnyed, transzparens megjelenését és a parkkal való harmonikus kapcsolódását méltatta. Fujimoto terve tökéletesen megvalósítja azt a pályázati kiírásban megfogalmazott igényt, mely szerint az intézmény maga is legyen műalkotás, 21. századi módon épületté vált zene. A japán építész, aki többek között a tajvani „Ázsia Eiffel-tornyát” vagy a Hyde parkban 2013-ban megtalálható Serpentine Pavilont is tervezte, légies, természet-ihlette, inspiráló épületeiről híres világszerte.

Ahogy Batta András, a Zeneakadémia egykori rektora, a Magyar Zene Háza-munkacsoport vezetője korábban elmondta, az új intézmény célja a zene csodáját közelebb vinni az emberekhez. Az épület három szintje - egy partitúra három szólamához hasonlóan - különböző, egymást kiegészítő funkciókkal bír majd. Az alsó szinten egy, a zenei csodák palotájához hasonlatos kiállító tér kap helyet, amely a hangok és a zene születését interaktív, újszerű installációk és applikációk révén személyesen is átélhetővé teszi. A középső szinten a közösségi élményeké és a koncerteké lesz a főszerep, míg a felső szinten oktatótermek és egyfajta zenei kísérleti központ működik majd.

A szerződést Sou Fujimoto mellett Mozsár István, a Városliget Zrt. vezérigazgatója és Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa látta el kézjegyével. A fejlesztés a tervek szerint 2015 decemberében a lepusztult Hungexpo épületek bontásával indul, az építkezés pedig 2016 nyarán veszi kezdetét. A látogatók várhatóan 2018 tavaszán vehetik birtokba a Magyar Zene Házát.

Az intézmény koncepciójáról a magyar zenei élet meghatározó szakemberei folytattak kerekasztal-beszélgetést a közelmúltban, amelyről készült videót itt megtekinthetik:

Forrás: Városliget Zrt.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások