hír épületek Gehry Párizs múzeum LVMH

<b>Lebonthatják Gehry épülő párizsi múzeumát</b>

Párizsi polgárok újabb akciója egy forradalmi épület ellen


fati | 2011. február 13.
     
Gazdag párizsiak egy csoportja bírósági akció keretében kívánja leállíttatni, majd lebontatni Frank Gehry épülőben levő múzeum- és galériaépületét

A párizsiak annak idején petíciót nyújtottak be a „haszontalan és monumentális” Eiffel-torony ellen, le akarták állíttatni a Louvre üvegpiramisának építését, és eleinte gyűlölték a Pompidou-központot is. Most újabb kampányt indítottak egy forradalmian új épület ellen, és könnyen előfordulhat, hogy ezúttal sikerrel is járnak.

A 81 éves Frank Gehry által tervezett múzeum és galéria, az ún. „üvegfelhő” építését ugyanis egy bírósági határozattal leállították. Párizs önkormányzata fellebbezett a szerkezetkész épület építésének leállítása ellen, ám ha a kérvényt elutasítják, a világ legnagyobb luxuscikk-cége, az LVMH megrendelésére tervezett épületet le kell bontani.

Gehry a cikkek szerint meg van döbbenve, dühös és felháborodott. Épülete „olyan üvegfelhő, amely éteri, varázslatos és teljesen átlátszó”, állítja. Az épület tervezésénél Gehry célja az volt, hogy az napszaktól és időjárási viszonyoktól függően mindig más-más képet mutasson. Az Independent című brit lap idézi az idős építész mellett nyilvánosan kiálló Jean Nouvelt, aki szerint egy gazdag párizsiakból álló csoport butasága és önzősége áll a sikeres bírósági akció mögött. Nouvel szerint Gehry légies szerkezete néhány év múlva jogosan válna nemzeti műemlékké.

A párizsi Bois de Boulogne park északi sarkánál egy éve épülő múzeum vasbeton tartószerkezete szinte teljesen készen áll. Bár a lakók által kifogásolt 46 méteres magasság elleni tiltakozást a bíróság elutasította, kijelentette, hogy az épület építésére soha nem lett volna szabad engedélyt adni, hiszen parkja akadályozza egy út forgalmát. Párizs polgármestere, Bertrand Delanoe abszurdnak tartja a döntést, hiszen egy olyan régi útról van szó, amely már jó ideje nincs használatban. A polgármester szerint az LVMH alapítvány múzeuma világszinten jelentős épület lenne. A tiltakozó jómódú párizsiak csoportja azt állítja, hogy az épülettel nincs bajuk, míg az valahol máshol épül fel.

Az LVMH alapítvány létrehozója és az épület megrendelője a leggazdagabb francia, Bernard Arnault. A múzeumban saját műgyűjteményét, kiállításokat és történeti emlékeket szeretne elhelyezni.

A szerző legújabb cikkei:
Lóhere a kuvaiti sivatagban
A Herzog & de Meuron bővítheti az oxfordi egyetemet
Repeszt kapott a drezdai Hadtörténeti Múzeum Libeskindtől
Berlusconi leváltotta a Velencei Biennálé igazgatóját
Mérmű pontosságú villa az Indiai-óceánon Tadao Ando-tól
Elkészült Viñoly sok kritikát kiváltott “arany banánja”
Az RMJM mégis megtarthatja Európa legmagasabb tornyának tervezési megbízását
Szoborszerű hegyi fapavilon a Snøhetta-tól
Zaha Hadid másodszor kapta meg a Stirling Prize-t
A Foster + Partners Gehryt megelőzve kapta meg első megbízását Izraelben
Chipperfield köztéri installációja Londonban a dizájnfesztiválon
Költözzünk nyáron a tengerpartra irodánkkal! De hogy csináljuk?
Viñoly kikelt az építészeti pályázatok ellenKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 20 (15 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Lambda Systeme Kft.
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Építési megoldások