Födelmesi Tamás | 2015. június 29.
     
Az olaszországi hegyek festői lankáin elterülő épületegyüttes története a 14. században kezdődött, de azóta minden korszak - jelenkorunk is - rányomta a maga bélyegét.

A Domus Civita Olaszország közepén található a Bolsena tótól keletre, Civita di Bagnoregio városkában. Az épületeket a táj fölé magasodó sziklaszirtre építették, feltehetőleg a fosztogatások miatt, hogy könnyebben védhető legyen a terület. (A terület az ókorban etruszkok lakták, akiknek ugyanez volt a szokása: a könnyen vájható kősziklák belsejébe temetkeztek, ők maguk pedig a sziklák tetején, a sírok fölött laktak. A középkori hagyomány ezekre az előképekre és a természeti adottságok által felkínált lehetőségekre is támaszkodhatott - a szerk.)

Az épületet rendkívül leromlott állapotban vásárolta meg a befektető, de az a szándék vezérelte, hogy turisztikai célpontot alakít ki itt. A ház eredeti szépségére még ma is következtethetünk a régi kő kandallóból, a fagerendákból, a kőfalakból és terrakotta padlóból. Illik még elmondani, hogy a terület domborzatát jól alakítható vulkáni tufa építi fel.

Az épület legérdekesebb része föld alatti világa, amelyet vulkáni tufából vájtak ki. Több a középkori alagút, barlang, a római és etruszk korból származó épületrész: például egy kőbe vájt lépcső, amely egy eredeti formában megőrzött római földalatti víztározóba vezet. A ciszterna összeköttetésben áll egy elhagyatott kerttel a város szélén, így az alagútnak feltehetőleg menekülési funkciója volt.

A kertből elérhető több középkori és etruszk időkből származó barlag. Az építész a 2600 éves barlangok hasznosítására, és a turisták számára csalogató látogatóközpont létrehozására kapott megbízást.

Míg a főépület szerkezetét - az összes régi funkció és anyag megőrzésével és helyreállításával - eredeti formában rekonstruálták, az építészek úgy döntöttek, hogy modern elemeket is adnak a meglévőkhöz. A barlangokat és grottákat kitisztították, felújították és átalakították: relaxációs termek, művészeti galériák, borospincék, és - legnagyobb látványosság gyanánt - egy barlangfürdő is helyet kapott bennük. A barlangokban kellemes arányú és hangulatú terek alakultak ki.

Bár a tervezők modern bútorozással, vagy kortárs anyaghasználattal csempészték a térbelsőkbe a jelenkort, igyekeztek fenntartani a történeti atmoszférát, a múlt folytonosságát is.

Építészet: Studio F
Helyszín: Bagnoregio, Olaszország
Kivitelezés: 2012

Forrás + Képek: ArchDaily

A szerző legújabb cikkei:
Ausztrál minimalizmus
SzociálLAK Párizsból
Újragondolt családi ház Svájcból
Passzívház a Fekete-erdőből
Parazita építészet a Beszkidekben
Kínai történelmi ház renoválása
Modern villa Izraelben
Kockaház (kádárkocka) tervgyűjtési felhívás
Játékos terek Erdélyben
Helyi anyagokból épült orvoslak
Teleszkópos borászat
Családi ház kőpengék között
Panelrekonstrukció Szlovákiában



Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 10 (5 szavazatból)