Lekics Gábor | 2015.07.05
A BIG tervezőiroda nyerte a Frankfurtban kiírt vegyes használatú felharcoló tervpályázatát. A tervezők a 185 méter magas épületet egyszerű formából kiindulva tették izgalmassá a középmagasságban kiugratott szintek ötletével.

A tervezés során első lépésként a környező épületektől való optimális távolságot határozták meg, ezzel jelölve ki a tervezési területet. Mivel a kialakított teraszok zöldfelületként színesítik az épületet, fontos volt a megfelelő benapozás biztosítása.

A kiugratott szintekkel a funkcióváltást is szemléltetni kívánták. Az alsó három, nyugati irányban kitolt szinteken helyezkednek el a közösségi terek, melyek szoros kapcsolatban vannak a konzolokon kialakított zöld teraszokkal. Az épület melletti parkkal összeköttetésben remek kilátás nyílik a környező, különböző magasságú épületekre.

Az épület középmagasságában spirálszerűen tekeredik meg az épület. Az itt konzolosan kiugratott tömegeken dús növényzetű kertek, és exkluzív irodákhoz kapcsolódó teraszok kaptak helyet. Innen remek kilátás nyílik a városra. A kiugratások esztétikai szerepükön túl a funkcióváltást is reprezentálják, hiszen a középső rész feletti szinteken apartmanok találhatóak, míg az alsóbb szinteken különféle térszervezésű irodák lettek kialakítva.

Ez a játékos kialakítás teszi az utcaszintről szemlélve emberi léptékűvé ezt a magasba törő az épületet, ezáltal testesítve meg Frankfurt egyedi hangulatát. A vegyes használatú toronyházban ügyesen kombinálták a közösségi, a dolgozó és a lakó funkciókat egyszerű, de mégis egyedi tervezési eszközökkel.

Helyszín: Katharinenpforte 6, 60313 Frankfurt am Main, Germany
Alapterület: 65000 m2

Építészet: BIG
Tervező munkatársak: Bjarke Ingels, Andreas Klok Petersen
Projektvezető: Lorenzo Boddi
Projektcsapat: Enea Michelesio, Max Aldunate Reitour, Gabrielė Ubarevičiūtė, Joanna Jakubowska, Katarzyna Joanna Piekarczyk, Lucas Carriere, Emily King, Julieta Muzillo, Giedrius Mamavicius, Lucian Tofan, Raphael Ciriani

Forrás: ArchDaily
Fényképek: BIG

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások