rendezvény architecture Ausztria építészet interaction kultúra Magyarország

Interaction Architecture 2011 | Austria | Hungary

Kortárs osztrák és magyar építészet közös bemutatkozása


kbalazs | 2011.02.16
Az „Interaction Architecture” egy Magyarországról kiinduló, fiatal építészek által életre hívott civil kezdeményezés. A szervezők 2011-ben Magyarország és Ausztria között mutatják be a két országot összekötő szakmai-kulturális kapcsolatokat, a kortárs építészeti kultúrát, a színvonalas alkotásokat és alkotókat.

A „Interaction Architecture 2011 | Austria | Hungary” program célja megismerni, illetve megismertetni azokat a már gyakorló építészeket, akik korábbi tanulmányaik során, illetve  eddigi szakmai életútjuk alatt a szomszédos Ausztriában, vagy a szomszédos Magyarországon keresték szakmai fejlődésüket, illetve részvevői voltak a kétoldalú kulturális és szakmai kapcsolatok fejlődésének. Az „Interaction Architecture” kísérletet tesz arra, hogy megmutassa, milyen válaszokat adnak a két ország építészei az őket ért kihívásokra, hogyan képezik le a társadalom jelenét alkotásaikkal, hogyan hat a szomszédos kultúra közelsége, ismerete szakmai identitásuk alakulására.

A projekt több elemből áll. 2011. február 14-én járt le az építészeti pályázat beadási határideje, melyre mindkét országból számos pályamű érkezett be. A pályázati kiírás abból a szempontból rendhagyó volt, hogy a kiíró a beadott pályaművek ill. a pályázó szomszédos országhoz való kötődése kapcsán olyan személyes gondolatokat is kért megfogalmazni, melyek az értékelésnél az építészeti alkotás megítélése mellett fontos szerepet játszanak. Ezeket az írások részben vagy egészben a kiállításon is bemutatásra kerülnek.
A beadott alkotásokat a két ország neves építészeiből álló zsűri értékeli majd. A kiválasztott pályázatok egy installáció keretében kerülnek bemutatásra több helyszínen Ausztriában és Magyarországon is. Az első kiállításra áprilisban Budapesten kerül sor.

A programsorozat keretében két vendégelőadásra is sor kerül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Prof. Wolf D. Prix, a bécsi Coop Himmelb(l)au iroda alapítója, vezető építésze 2011. március 7-én 19 órai kezdettel, Prof. Klaus Kada, a sokak által szeretett és tisztelt grazi építész 2011. március 8-án szintén 19 órai kezdettel tart előadást. Mindkét előadás nyelve német, a tolmácsolás biztosított. Az eseményekre történő belépés díjtalan.

A programokra mindenkit szeretettel várunk!

Bővebb információ:
Weblap: www.architekten.hu
E-mail: info@architekten.hu
Facebook: Interaction Architecture

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások