hír rendezvény

Mik az energetikai felújítások veszélyei és korlátai? – egy aktuális konferencia

Építész Tervezői Napok a Bara Hotelben – 10. évad, 4. tervezői nap


Csépé | 2015.07.14
Mik az új energetikai előírások, és mi várható még? Az utólagos hőszigetelésnek milyen korlátai vannak? Az épületszerkezettan legjobb magyar szakemberei adnak elő a legégetőbb problémákról a BME Épületszerkezettani Tanszék és a Metszet közös konferenciáján szeptemberben.

Dr. Tóth Elek ny. egyetemi docens a követelményekről tart előadást.
Várhatóan milyen értékig csökken az „U” követelmény? A felületi „hőátbocsátás” és a hőhidak „hőátbocsátásának” viszonya a csökkenő „U” esetében. Miért csak az általános „U”-ra koncentrálunk és a szabályozás többi követelményét miért nem vizsgáljuk? Mire jó a fokozatos szigorítás, hiszen ezzel csak azt érjük el, hogy a most épülő házak néhány éven belül már nem fognak megfelelni? A meglévő épületek vonatkozásában melyek a hőátbocsátási tényező követelményei és ezek miképpen változnak?
 
Reisch Richárd szigetelő szakmérnök, mestertanár a lehetőségeket taglalja majd.
Az utólagos hőszigetelés alapja a meglévő szerkezetek ismerete és értékelése. Erre most elég kevés figyelem jut, hiszen az energetikai tanúsítványokat sokszor fotók, vagy elmondás alapján állítják ki, az utólagos hőszigeteléshez gyakran egyáltalán nem készülnek tervek. Az új épületek készítésénél nem foglalkozunk azzal, hogy miként fogjuk utólag hőszigeteléssel ellátni, pedig a szabályozás változása miatt erre biztosan szükség lenne. Nagyon érdekesnek tűnik ebből a szempontból áttekinteni a meglévő épületállományt. Hogyan változtak a megépült szerkezetek a hőszigetelési követelmények változásával párhuzamosan és hogyan értékelhetők ezek a szerkezetcsoportok az utólagos „hőszigetelhetőség” szempontjából?
 
Fülöp Zsuzsa egyetemi docens, a nap levezető elnöke a(z utólagos) hőszigeteléshez felhasznált anyagokról ad elő.
A hőszigetelési követelmények és az anyagvastagságok összefüggései. Utólagos hőszigeteléshez felhasználható anyagok az egyes szerkezetcsoportoknál. Újgenerációs anyagok és utólagos hőszigetelés. Tervezett és valós anyagjellemzők viszonya.
 
Dr. Kakasy László egyetemi adjunktus előadásában azt vizsgálja, hogy mit tehetünk akkor, ha nem építhető be külső oldali hőszigetelés.
Ez a problémakör nemcsak a műemléki épületeket érinti, hiszen az átszellőztetett homlokzatburkolatú házak is ide tartoznak. Az előadás az eddigi kutatások és tapasztalatok alapján feltárná a belső oldali hőszigetelés lehetőségeit, kockázatait és a várhatóan elérhető eredményeket.

Az elméleti előadásokat gyakorlati, alkalmazástechnikai előadások egészítik ki.

Időpont: 2015. szeptember 24. 9:00

Helyszín: Bara Hotel, Bp. XI. Hegyalja út 34-36.

Jelentkezés itt

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások