droID | 2015.07.22
Itt a nyár, irány a természet! Ezúttal pihenés közben, akár a pálmafák alatt hűsölve is elvégezheti az Öko-logikus építészet nagy sikerű 2015-ös konferenciasorozatának online kreditpontos kurzusát!

A januártól érvényes energetikai szigorítás arra kényszeríti a tervezőket, hogy megszokott csomópontjaikat áttervezzék. Mint már január legelején megírtuk, a 20/2014-es  rendelet  módosítja a 7/2006. (V. 24.) TNM  rendeletet. „nagyon-nagyon durván fogalmazva közel duplájára nő a hőszigetelési igény: a falakra, födémekbe, ahol eddig 8 cm hőszigetelést használtunk, 14-16 cm kell (grafitosból 12-14, PUR-PIR anyagból 8-12). A padló alá már teljes felületen kell hőszigetelés (kb. 14 cm polisztirol vagy szálas, 10 cm grafitos, vagy 8 cm PUR/PIR), a lapostetőkre, ahol eddig 16 cm elég volt, mostantól 24 cm kell – itt gondot okozhat a fordított tetők hőszigetelése, mivel XPS-ből 28 cm is kellene, egy rétegben – ami jelenleg nem kapható. A nyílászárók 1,15-ös U értéke leginkább 3 rétegű üvegezéssel lesz elérhető. Persze ezek közelítő értékek, a konkrét szerkezetre és épületre számításokat kell végezni.” Bizonyos helyeken (pl.: ereszek, kávák, lábazatok) a vastagság nem növelhető a régi geometriában tovább, új csomóponti megoldásokat kell keresni.


Zöld témák a forróságban

Az Öko-logikus építészet konferenciasorozaton a BME Épületszerkezettan Tanszék oktatói, Dr. Becker Gábor tanszékvezető egyetemi tanár és Bakonyi Dániel épületfizika-specialista egyetemi tanársegéd tartott előadást a kérdésről. Azt, hogy az öko-logikus építés már rég nem utópia, megvalósult, és monitorozott, mért épületek fogják bizonyítani: Dr. Matolcsy Károly ÉMI Tudásközpont igazgató és Frey Lajos projektvezető mutatta be a PIME’S-programban megvalósult szentendrei felújításokat, energetikai innovációkat, az új ÉMI-központot, és a tervezett mintaház-telepet. Schmidt András (építész, fenntarthatósági menedzser, Skanska) a FIABCI-díjas Green House irodaházat, az egyetlen hazai LEED Platinum minősítésű irodaépületet ismerteti, kitérve az üzemeltetés tapasztalataira. Alkalmazástechnikai szakértők hozzászólásokkal kapcsolódtak a látványos előadásokhoz.

Mindezt most egyben, bérmentve meghallgathatja.


A tanfolyam elvégzéséhez első lépésként regisztrálni kell a Tervlap.hu honlapon, majd ha ez már megvan, a Továbbképzés menüpont alatt található listából lehet a kívánt képzést kiválasztani. A kurzusok - egyszerűen a címükre klikkelve - regisztráció és tandíjfizetés nélkül is meghallgathatók, a tudásanyag tehát így is megszerezhető, ebben az esetben természetesen kreditpont nélkül.

Jelentkezés az Öko-logikus építészet 2015 kurzusra itt!

A Tervlap.hu egyéb online képzései itt találhatók.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások