hír tervek Graphisoft Park Magyar szilíciumvölgy Óbudai Gázgyár revitalizáció

Mégis valóra válik a magyar sziliciumvölgy

Új hullám az óbudai Gázgyárban


Java | 2015.07.31
A Fővárosi Közgyűlés március végén fogadta el a volt gázgyári területre vonatkozó kármentesítési koncepciót. A tervet megküldték a Közép-Dunavölgyi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőségnek. Ezek szerint végre megtisztul a volt Gázgyár szennyezett területe.

A Főgáz Zrt.-nek csaknem 200 ezer köbméternyi szennyezett földet kell kitermelnie, közel 10 milliárd forintért. Sem a levegő, sem a víz nem szennyeződhet tovább, ezért az egész munkaterületet sátorral fedik majd le. A területet 1911 és 1984 között folyamatosan mérgezték a gázgyártás melléktermékével. A helyszínről kétszázezer köbméternyi veszélyes hulladékkal, cianidos anyagokkal, nehézfém származékokkal szennyezett földet kell majd kibányászni.

A Graphisoft park
A gázgyár összterületéből 18 hektárt foglal el jelenleg a Graphisoft park, amelyet 15 éve kezdett el fejleszteni a Graphisoft magyarországi központú multinacionális szoftverfejlesztő cég, az akkor még főtulajdonos és vezérigazgató, ma igazgatósági elnöke Bojár Gábor vezetésével. A Graphisoft park igazgatótanácsát is elnöklő, valamint AIT társalapító Bojár elmondta: a fővárostól megvásárolt területrésznek eddig körülbelül a felét építették be 60 ezer négyzetméter bérbe adható iroda- és laborterülettel.
Az első ütemben elkészült cégközpont együttesét (Keller Ferenc és Cságoly Ferenc, 1997-1998) a Canon irodaház követte (Lukács István és Vikár András, 1999-2000). Ezek a tömbök egységes koncepció mentén, azonos téglaarchitektúrával és villaszerű tömegképzéssel valósultak meg. Az első nagyobb léptékű épület a részben kőburkolatú („D” épület: Horváth Zoltán, 2005) volt, amelyet egy még kiterjedtebb (Lukács István, Vikár András, Gaschler Gábor, 2006-2007), majd az új épülethármas együttese (Horváth Zoltán, 2009) követett. A főbejárattól délre épült fel az „S” épület ( Szász László, Hajnády Erzsébet, 2006). A park legújabb eleme a kerámiaburkolatú tömb, amely Lukács István, Vikár András, Gál Árpád és Bencsik Tamás tervei alapján készült el 2014-ben. Jelenleg 60 cég működik ezen a területen, a nagyobb multi hátterűektől (Microsoft, SAP, Servier) a legkisebb, csak néhány íróasztalt bérlő startupokig.
Az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola és az Aquincum Technológiai Intézet beköltözésével hangsúlyozottá vált a kutatás-fejlesztés. Az utóbbi intézményben - ezt 2007-ben Bojár Gábor és Rubik Ernő feltaláló alapította - szoftverfejlesztő mérnökképzés zajlik, melynek fő célja, hogy közelebb hozza az oktatást az ipar elvárásaihoz. Az intézet a BME speciális szakirányaként működik. Az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola új, budai campusát 2014-ben adták át, vezető tervezője Kajdócsi Jenő építész.
Bojárék 10 éven belül tervezik beépíteni a fővárostól 1996-tól kezdődően darabonként felvásárolt területrész másik felét, ami megduplázná, 130 ezer négyzetméterre emelné a parkban bérelhető iroda- és laborhelyiségek számát.

Az Óbudai Gázgyár
Az egykori Óbudai Gázgyár épületegyüttesének technológiai terveit Albert Weiss, a zürichi gázgyár igazgatója készítette a pesti légszeszgyár szakembereivel, Bernauer Izidorral és Schön Győzővel. A munkáslakótelep házai Almási Balogh Lóránd (1869-1945), a tisztviselői villák és a campusként újjászületett épületek Reichl Kálmán (1879-1926) nevéhez fűződnek. A kiterjedt együttes felépítése mindössze két évet vett igénybe (1911-1913). Az építészeti formálás és részletképzés végeredménye különleges ipari architecturát eredményezett a késői historizmus és az éppen akkor bontakozó szecesszió elemeinek együttes alkalmazásával. A műemléki védettséget élvező épületek egy részét a Graphisoft Park már felújította, de további épületekre is hasonló revitalizáció vár. AZ IBS campus kialakításával párhuzamosan valósult meg a Fővárosi Önkormányzat megbízásából ezen épületek állagmegóvása, amelyek tervezését szintén Kajdócsi Jenő irodája nyerte el. A rendkívül rossz, szinte életveszélyes állapotú tornyok szerkezetének megerősítése mellett több helyen a kupolák 8-10 cm vastag vasbeton héjszerkezetét is újra kellett építeni.

A Magyar Villamos Művek Zrt. kizárólagos tulajdonába került a Főgáz, így jó eséllyel elvégzik a térség kárrendezését. Ez a fejlesztés kaput tár egy kiteljesedett, revitalizált gázgyári térséggel bővített és egyesített hazai, 21.századi tudásközpontú sziliciumvölgy megvalósításához!

Forrás:
Óbuda.hu
Realista.hu

 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások