Timon | 2015.08.04
Írásom harmadik részében olyan svájci, francia és amerikai képes-levelezőlapokat ismertetek, amelyeken épületek szerepelnek, lehetőleg magyar építészek alkotásait is. – Mit neveztek New Yorkban a „nadrágszáraknak”?

Svájci képes-levelezőlapok
Genf, Nemzetek palotája, 2010 körül, légi felvétel. Az épület a Népszövetségi palotának épült 1929-1936 között a magyar Vágó József építész és mások tervei alapján. 1946 óta az Egyesült Nemzetek Szervezete Európai központja. Az épületet többször bővítették.

Lausanne, Nemzetközi Olimpiai Bizottság központja, 2005. A Genfi tó partján álló csupaüveg, modern épület a NOB jelenlegi székháza. Előtte az olimpiai ötkarikát emelő sportolók szoborcsoportja egy magas kapuzat tetején áll. 2014. decemberében hirdettek eredményt a bővítésre, a nemzetközi tervpályázatot a 3XN dán tervezőcsoport nyerte.

Francia képes-levelezőlapok
Párizs, Tuileirák palotája és az új Louvre, 1863. J.H. metszete. Jobbra a Szajna húsz hídjával, amint az Ile de la Cité szigetét körölfollya, rajta a Notre Dame székesegyház, balra a Vendome tér, közepén a Győzelmi oszloppal.

Párizs, Képviselőház, 1908. Újklasszicista homlokzat, monumentális, 12 korinthoszi oszlopos portikusszal, hatalmas szobordíszes timpanon lezárással. Színezett lap.

Lourdes, X. Szent Piusz Bazilika, belső tér, 1965. A földalatti templomot társakkal főépítészként a magyar Vágó Péter tervezte és építette 1956-1958-ban, a vasbeton szerkezet konstruktőre E. Freysinnet neves mérnök volt. A méretek óriásiak: hossza 200 m, szélessége 80 m, 25 ezer zarándok fér el benne. Belmagassága azonban középen, a főoltárnál alig tíz méter.

Eveux-sur-L’Arbresle, La Tourette dominikánus kolostor, 1965. Légi felvétel. Építész: Le Corbusier. - 1972-ben meglátogattam a kolostort. A barátok szívélyesen fogadtak. A refektóriumban hatalmas tál salátával, friss kenyérrel és vörösborral vendégeltek meg a középső szinten. Étkezés után a zöldtetőn sétálva a fű között szamócát szemelgettünk.

Eveux-sur-Arbresle, La Tourette dominikánus kolostor, barátcella, 1965. - A vendégszoba bútorozása hasonló volt, ahol egy éjszakára elhelyeztek. A folyosó, mint modern kerengő, magasra helyezett sávablakokkal a belső udvar körül vezet. Másnap reggel szentmisén vehettünk részt az öt szint magas, felemelő belső terű kápolnában.

Amerikai képes-levelezőlapok
Cleveland, régi Erőmű, 1989. Tipikus vörös téglaarchitektúra ipari csarnokok céljára. A város régi, 19. században épült erőművét revitalizálták: üzletek, éttermek, clubok számára. Háttérben Cleveland központja, a várost jelképező toronnyal, folyó építkezésekkel, toronydarukkal.

Cleveland, régi Árkád kereskedő galéria, 1990. Az USA legnagyobb, átriumos, ötszintes galériája 1890-ben épült, 112 üzlettel. A kép a centenáriumi ünnepségekről készült a fellobogózott belső térben. – A tradíciókat folytatva 1987-ben a londoni Kristálypalotára hajazó félköríves üvegfedéssel Erieview nevű Galéria jött létre, amelynek belmagassága 26 méter. A városközpont 1927-ből való 52 emeletes tornya mellett, amely az egykori vasútállomást is hangsúlyozta, 1990-ben nagy fesztávú vasbeton dongával fedett bevásárló mallt építettek. Ez hangulatában a West End City Center belső galériáira emlékeztet.– A város közlekedése oly mértékben átalakult, hogy az 1930-ban megnyitott, föld alá süllyesztett Union vasútállomást 1977-ben megszüntették.

Cleveland, Városi stadion, 1972. 1930-31-ben épült, baseball játékok számára 78 ezer ülőhellyel. 1947-ben, 1967-ben renoválták, 1974-ben bővítették, majd 1995-ben lebontották.

Indianapolis, Irwin Könyvtár, Butler Egyetem, Indiana, 1965. Építész: Minoru Yamasaki. A könyvtár 300 ezer kötet elhelyezésére készült. Az épület megjelenése az építészre jellemző, sűrű osztású oszlopokkal tagolt homlokzat. - A képeslapot röviddel a megnyitás után Amerikából küldte unokanővérem.

San Francisco, Szűz Mária katedrális, 1971. Építész: Pier Luigi Nervi. Előregyártott vasbeton elemekkel készült. Sík lemezfödémen kereszt alakban toronyszerű templomtest emelkedik. A kereszt alakot bevilágító ablakcsíkok rajzolják ki, amelyek a sík födémig lefutnak. 600 hívő befogadására alkalmas. Kenzo Tange tokioi Mária katedrálisa ihlette.

San Francisco, Szűz Mária katedrális, belső tér, 1971. A színes üveggel borított fénycsíkok 42 m magasba futnak, 1,80 m szélesek. Az oltár fölötti csillár ezernyi csillámló alumínium pálcából áll.

New York, Chrysler, Met-life és Rockefeller center épület, 1995. Az épületek sorrendjében a tervezők: William van Alen, Walter Gropius, Reinhard és társai. Az art deco stílusú Chrysler torony 1930-ban épült, 319 méterével nem egészen egy évig a világ legmagasabb épülete volt, míg elkészült az Empire State Building. A Met-life a PAN-AM légitársaságnak épült 1958-1963 között, jellegzetes, lesarkított nyolcszögletes tömbbel, erőteljes vasbeton szerkezettel a sok acél-üveg felhőkarcoló között. A Rockefeller Center magasház-együttese az 1931-1940 közötti évekből való.

New York, Alsó Manhattan és Brooklyn Bridge, 1995. Kivilágított éjszakai felvétel. Brooklyn híd (1870-1883) John Roebling német mérnök alkotása. A gótikus reminiszcenciájú kétnyílású gránit mederpillérek közötti fesztáv 486,3 m, a hatsávos pályatest 44 m széles, a rácsos tartók és a gyalogjáró a vízfelület fölött 45 m magasságban húzódik. Világkereskedelmi Központ ikertornyait Minoru Yamasaki építész tervezte. 1966-1972 között épültek. Magasságuk 415 és 417 m volt. 2001. szeptember 11-én borzasztó terrortámadás következtében összeomlottak. A New York-i népnyelv az ikertornyokat „nadrágszáraknak” nevezte.

Washington, Nemzeti Építési Múzeum, 1995. Montgomery C. Meigs építész 1887-ben neoreneszánsz stílusban Nyugdíjközpontnak tervezte. A hatalmas vörös téglaépületet a Kongresszus 1980-ban nyilvánította az építészet, tervezés, várostervezés, mérnöki tudományok és szerkezetek múzeumává.

Washington, Nemzeti Építési Múzeum, belső tere. Az óriási belső csarnok méretei: 96x35 m. 2x4 gigantikus korinthoszi oszlop tagolja, magasságuk 23 m, átmérőjük 2,4 m. A reprezentatív csarnok az amerikai elnökök beiktatási báljainak helyszíne. – A Magyar Építészeti Múzeum kálváriája végre mikor fejeződik be?

Collegeville, Szent János apátsági templom belső tere, Minnesota, 1977. A templom enteriőrje, a tömbszerű főoltár és fölötte függesztett, modern baldachin. Építész: Breuer Marcel, 1953-1961. A térmetszetet trapéz alakú, erőteljes vasbeton keretek határozzák meg. A padok kör alakban centrális elrendezést mutatnak. A templom külön álló harangtornya is az építészre jellemző, hatalmas vasbeton építmény.

Mill Run, Vízesés ház, Pennsylvania (15464), 1987. Az építész neve itt szerepel a feliraton: Frank Lloyd Wright. Fotó: Thomas A. Heinz. Telefon: 724-329-8501. Téli felvétel a DNy-i homlokzatról. Wright Liliane S. és Edgar J. Kaufman gazdag pittsburghi áruház-tulajdonos és felesége számára 1936-ban tervezte, hétvégi tartózkodásukra.

Mill Run Vízesés ház, nappali szoba, Pennsylvania, 1987. Az épület nem a szokásos európai méretekkel készült. Hasznos területe a vendégházzal együtt 28 ezer négyzetláb, vagyis 2800 négyzetméter. A tágas belső terek ellenére a helyiségek belmagassága csupán 7 láb, 213 cm, a mennyezet felnyújtott tenyérrel elérhető. (Ottlétemkor 2001-ben kipróbáltam.) A ház a termett sziklára települt, mintha abból nőne ki. Wright építészete valóban organikus. A padló a nappaliban is az eredeti gránit kő, simára csiszolva.

Örvendetes, hogy a külföldről válogatott képes-levelezőlapok közül többön is magyar építész alkotása látható. A genfi Nemzetek palotáját Vágó József számos építésztársával együtt tervezte. A lourdesi X. Szent Piusz földalatti bazilikát fia, Vágó Péter alkotta, aki 18 évesen került Franciaországba. Amerikában Breuer Marcel Szent János apátsági temploma Collegeville-ben (Minnesota államban) az építész kimagasló műve.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások