épületek Heatherwick Studio Leeds Maggies Centre

Élő építészettel a daganatos betegségek leküzdésére

Új Maggie-központ épül


Java | 2015.08.04
Heatherwick Studio a napokban kapta meg az építési engedélyt, hogy egy új Maggie-központot hozzon létre a St. James Egyetemi Kórház térségében, Leedsben. Köztudott, hogy bizonyos növények együttese jótékony, terápiás, sőt megelőző hatással lehet a rákos betegség kifejlődésére.

A helyszínen egy kis szabad tér körül magasodnak a meglévő, elsősorban téglafelületű kórházi épületek. Ahelyett, hogy elfoglalná és a szokott módon beépítené a szabad területet, a Maggie központ célja, hogy a tetőkre speciális, célirányosan válogatott növényi kultúrát telepítve tovább fokozza a gyógyulás esélyét és hatékonyságát - mondta Thomas Heatherwick egy sajtóközleményben.

Az első Maggie-központ Edinburgh-ban nyílt 1996-ban, s a Crewe Road-on található Western General Hospital része. Az akkori átalakítást Richard Murphy végezte, munkájával elnyerte a 1997. évi Stirling-díjat. A Maggie-központok egyre terjednek szerte a világon. Céljuk az egyre növekvő számú, rákban szenvedő betegek gyógyítása, lelki gondozása a betegség elviselésében, legyőzésében, amihez a legmegfelelőbb természeti környezet kívánják biztosítani.

A tetőkertek tervezésére és megvalósítására Balston Agius tájépítész kapott megbízást. A központ építése várhatóan 2017-ben fejeződik be Leedsben.

Forrás: ArchDaily

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások