Lekics Gábor | 2015.09.08
São Paulo kertvárosi részén megvalósították a mesékből jól ismert „kacsalábon forgó" palotát, sőt, egyből meg is duplázták a tartólábak számát. Az egyedi térszervezési elvek mentén kialakított épületben tehetünk most egy túrát.

A projekt legfigyelemreméltóbb érdekessége az utcaszint alá süllyesztett épület egyedi kialakítása. Az utcáról nem látszik teljes egészében, mivel az alsó szintek egy mélyedésben helyezkednek el.

Az épület két egységre bontható. Az utcáról nézve csupán a völgyben elhelyezett ház tetőterasza, illetve a tetőteraszra és a terepre állított iroda kubusa látható. A ház egyetlen bejárata egy acélhíd, mely a tetőterasz irányába nyúlik, egy acélszerkezetű lépcsőbe torkollva. Itt felfelé haladva az irodába érkezünk, lefelé indulva pedig a lakótérbe juthatunk.

A lakórész két szinten helyezkedik el. A lakókörnyezet a fákkal, kertekkel és medencével körített, lemélyített területen úgy helyezkedik el, hogy a beltér és kültér határait elmosva a lakóteret a külső terekkel kibővüljön. Mindezt nagyméretű üveg tolóajtókkal egyszerűen meg lehet oldani, így a nappali szerves folytatásaként tud működni a terasz. Az emeleti szinten elhelyezett nappali mellett a konyha kapott helyet.

A földszinti legjobban elrejtett részében helyezték el a hálószobákat és a hozzájuk kapcsolódó vizeshelyiségeket.

Az iroda a lakórész tetején, egy 3 x 25 méter nagyságú cső formájú két végén nyitott dobozban kapott helyet. Innen még szebb a kilátás a környező tájra, illetve az alsó szintekre jellemző intimitás is háttérbe szorul.

Az iroda tömege két vasbetonoszlopon nyugszik. Anyaghasználat tekintetében a beton és üveg felhasználásán alapul az épület, ám a környezet adottságit figyelembe véve úgy tervezték meg, hogy a lehető leggazdaságosabb módon lehessen felépíteni. Ez természetesen azzal járt, hogy bizonyos szerkezeti elemek kivitelezésénél jobban kellett ügyelni az építési módra, sőt már a tervezés során fel kellett állítani egy gazdaságos és ésszerű építési sorrendet.

Ezen elvek mentén került kialakításra ez az extravagáns, fordított, függőleges térszervezésű épület.

Helyszín: Carapicuíba - São Paulo, Brazília
Alapterület: 450 m2
Megvalósulás éve: 2003

Építészet: Angelo Bucci , Alvaro Puntoni
Munkatársak: Ciro Miguel, Fernando Bizarri, Juliana Braga
Szerkezettervezés: Ibsen Pulleo Uvo, Ruy Bentes
Világítástervezés: Reka
Tájtervezés: Klara Kaiser
Kivitelezés: Alexsandro Bremenkamp
Acél panelok: Perfilor
Állványozás: Peri

Forrás: ArchDaily
Fényképek: Angelo Bucci , Alvaro Puntoni, ArchDaily

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások